Над 200 родолюбци ще вървят по стъпките на Левски от Плевен до Карлово

13:07, 08 юли 15 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 са участниците в 21-ия Национален туристически поход „По стъпките на Левски“, който ще се проведе от 13 до 19 юли. По традиция походът тръгва от Плевен, а на 18 юли участниците ще бъдат посрещнати тържествено в Карлово.

Това съобщиха днес на пресконференция в клуба на БТА Васил Копчев, почетен председател на Общински комитет „Васил Левски“ и основател на похода и Павлин Цонев, ръководител на похода.

Важен момент тази година е, че 110 от походниците са ученици от плевенски училища – Математическа гимназия, ГПЧЕ, СОУ „П. Яворов“, ДФСГ „Интелект“, СОУ „Иван Вазов“, НУИ „Панайот Пипков“.

Осем ще са лъчовете на похода. Официалното откриване ще е на 12 юли, неделя, от 18,30 часа пред паметника на Апостола в Плевен.

Първи тръгват на 11 юли участниците в шести лъч с ръководител д-р Галя Цветкова, на 13 юли от 7 часа потеглят втори лъч с Павлин Цонев и Галина Вълчешка. На 14 юли от 9 часа тръгва трети лъч с ръководител Ангелина Маркова, а на 15 юли потеглят първи лъч с Юлия Николова и Валентин Минков, четвърти с Димитър Петров и пети с ръководители Свилен Стойчев и Петранка Кубратова.

Последни на 16 юли тръгват ветерантите от седми лъч, водени от Емил Недков и Цецко Босев, както и осмият ретро лъч на Васил Копчев. Той е с участници от 90-те години на миналия век, някои от които са и създатели на похода.

Васил Копчев подчерта и заслугата и тази година на Община Плевен, отделила 2000 лв. за транспорт на ученици и студенти, 1300 лв. от Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, както и 1000 лв. от Българския туристически съюз. Средства са заделили и дългогодишни участници, верни на каузата вече 21 години.

И тази година д-р Галя Цветкова е „измайсторила“ красиви символи на похода – сега са жълти козирки с надпис „Национален поход Плевен – Карлово 2015“. Освен тях символите са и знамето, тениска с лика на Левски и песнопойка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама