ДАНС иска регистър на реалните собственици на офшорките

13:22, 08 юли 15 / Политика 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде изготвен списък на реалните собственици на всички фирми, включително офпорните дружества, искат от Държавна агенция “Национална сигурност”. Препоръката за законова промяна е направена пред Комисията, която разследва аферата “КТБ” и е част от мерките, които трябва да бъдат взети, за да не се повтори подобен случай отново. ЕС също е изготвил такава директива, която трябва да бъде транспонирана в националното ни законодателство до средата на 2017 г.

От Агенцията искат и увеличение на глобите за неидентифиране на реален собственик, недокладване на съмнителни сметки и пари от престъпен произход, постъпили в банката, както и недокладване на определени разплащания в брой. ДАНС настояват санкциите да скочат на между 10 000 и 100 000 лева.

Агентите искат още в определени случаи да има индиректен достъп до информация, която представлява банкова тайна, до движението по банкови сметки, обезпечения на кредити и одитни доклади. Информацията за обезпечения на кредити над 50 000 лева пък да бъде вписвана в Централния кредитен регистър.

ДАНС предлага още единен регистър на банковите сметки - идея, която бе лансирана и от министъра на финансите Владислав Горанов преди време. Агенцията иска да може да се ползват и специални разузнавателни средства (СРС) при наличието на данни за определени финансови нарушения, както и увеличение на държавния контрол върху одитите, извършвани от независими одитори.

Те предлагат и друга промяна, свързана с одитите - членовете на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори да гласува явно при вот за отнемане на лиценз. Глобите при нарушения на одиторите също трябва да скочат, смятат от ДАНС.

В доклада е посочена и друга проектопромяна - Фондът за гарантиране на влоговете в банките да има право да назначава особени управители в дружества, за които има съмнение, че са “бушони” и не са предоставили обезпечение за кредит,

64% от кредитите на КТБ раздадени на фирми-бушони на Цветан Василев

Срещу Цветан Василев е имало десетки сигнали, сочи докладът за КТБ

Одитори, БНБ, ДАНС и акционери в КТБ виновни за фалита на банката
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Krasimira 09:22, 20 ное 18

Повече от 5 години ме следят със сателит по цял свят и малтретират със звукова вълна, за да ме осакатят и заключат да не излизам.

https://www.linkedin.com/in/danailnachev
https://bg.linkedin.com/in/miroslav-marinov-5a2471a6
https://bg.linkedin.com/in/ivan-ivanov-a694375a
https://bg.linkedin.com/in/nikolay-d-nikolov
https://bg.linkedin.com/in/smilena-tatarska-4726643b
http://www.advokatyordanova.com/
https://www.facebook.com/georgieva.rali
https://www.facebook.com/biliana.marinova.5
https://www.facebook.com/tnachev
https://www.facebook.com/ognyan.petranov
https://www.facebook.com/yancho.peev
https://www.facebook.com/emilia.pavlova.927
https://www.facebook.com/ventsislav.kassamski

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама