БСП, РБ и Христо Иванов не сближиха позициите си за съдебната реформа

13:54, 08 юли 15 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП се страхува за твърдото си опозиционно позициониране, затова не подкрепя промените в Конституцията. Това заяви Радан Кънев, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок, предаде репортер на София Topnovini.bg Изказването му е след срещата с БСП в Народното събрание, на която присъства и правосъдният министър Христо Иванов и БСП. 

 

Основната тема, която е била дискутирана, е свързана с конституционните промени, които левицата не подкрепя. За да бъде осъществена необходимата съдебна реформа, предложена от министър Иванов, е необходимо да бъдат направени поправки в Конституцията, за които са необходими най-малко 160 гласа в пленарна зала.

Кънев посочи, че не е разбрал притесненията на социалистите, освен от политически характер. Според реформаторът БСП имали много сериозна подкрепа от много посоки за съдебната реформа. "Те подкрепят мерки, които биха последвали от конституционни промени, но са силно ограничени в собственото си политическо решение и не разбират отговорността в сегашния момент", каза лидерът на ДСБ и допълни, че от тях не се очаква да подкрепят акция на мнозинството и правителството, а да са в центъра на това политическо решение. Според Кънев сега бил моментът БСП, въпреки слабите си резултати на последните избори и малката си парламентарна група, да извлече исторически дивиденти от централната си роля при формиране на конституционно мнозинство.  Социалистите съобщиха, че остават непреклонни в позицията си за изменения в Конституцията. „Нашата позиция е ясна“, коментира Янаки Стоилов от БСП. „Тези промени не са последователни и няма да могат да постигнат целта, която се възлага, категоричен е депутатът“. Все пак червените депутати са готови, ако се търсят законови решения на част от поставените проблеми, да подкрепят общи решения. Левицата е готова да подкрепи такива процесуални норми, които да направят наказателния процес по-динамичен. Според левицата имало по-голям потенциал за реформа в съдебната власт в процесуалните закони, отколкото в измененията в Конституцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама