Петър Чобанов: Няма отговор кой е облагодетелствал КТБ

14:29, 08 юли 15 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В доклада на комисията за КТБ няма да намерим отговор кой е облагодетелствал банката, коментира в парламента депутатът от ДПС и бивш финансов министър в правителството „Орешарски“ Петър Чобанов по повод оповестения доклад на временната комисия в НС, която проверяваше аферата.

„Докладът категорично опровергава и тезите, че с ликвидна подкрепа може да се помогне на тази банка. С ликвидна подкрепа не се помага на фалирала банка, а както виждаме тя е фалирала към 20 юни“, посочи Чобанов.

Според него на практика с докладите на одиторите са излезли и кредитите, които предизвикват и самата обезценка – кредити за над 4 млрд. лева, което няма как да бъде покрито с каквато и да е капиталова инжекция

Според Чобанов от доклада личи, че става въпрос за пирамидална схема, тъй като е можело лихвите по някои кредити да бъдат обслужвани с нови кредити.

На въпрос дали фалитът на КТБ е можел да бъде предотвратен, докато той е бил министър, Чобанов обясни, че не е бил информиран, че фалитът на банката е с тази дата. Той припомни, че ръководството на банката е поискало тя да бъде поставена под специален надзор, при който да се вземат мерки за оздравяването й, ако това е възможно и е ориентир доколко е възможна ликвидна подкрепа.

На въпрос защо е помогнато тогава на една банка, а на КТБ не, Чобанов обясни, първоначалният доклад на трите одиторски компании посочва недостиг на капитал в размер на 3.5 млрд. лева, което показва, че ликвидна подкрепа е невъзможна към този момент и банката не може да бъде спасена с конвенционална средства.

„Тогава не беше помогнато на втора банка, а беше предоставена ликвидна подкрепа за цялата банкова система, която има необходимост в този момент – в седмицата след поставянето на КТБ под специален надзор и се разигра атака срещу втора система”, тоест тогава се е наложило спасяване на цялата система, а не както се е посочвало на втора банка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама