Меглена Кунева готова да внесе закон за лобизма

14:54, 08 юли 15 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че подкрепя напълно въвеждането на закон за лобизма. Думите й дойдоха след първото заседание на Съвета по антикорупционна политика, което се проведе в сградата на Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Проведохме дискусия за уреждане на лобистката дейност. Предложението дойде от гражданския сектор, от „Прозрачност без граници“ и "Трансперънс интернешънал". След като разгледаме предложенията, ще излезем със становище. Ако това се случи, мога да поема ангажимента и да внеса Закон за лобизма в Министерски съвет“, заяви Меглена Кунева след първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики.

Тя каза още, че планът по Националната стратегия за борба с корупцията има 5 приоритета и 34 мерки, както и срокове за изпълнението им. Кунева обясни, че са обсъдени секторни политики за борба с корупцията, като първата от тях засяга Министерството на вътрешните работи и ще се разглежда през септември. Другите засягат данъчната и митническата организации, здравеопазване, земеделие, транспорт и енергетика.

"Има и една важна мярка, свързана с наказателна политика, за която отговаря правосъдното министерство. Там срокът за изпълнение е до 30 октомври, а за другите до края на годината. Националната агенция за приходите също е в този списък" , каза Кунева.

Вицепремиерът обясни, че в доклада на групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) има 20 препоръки към България, като една от тях е свързана с етичните стандарти и правилата в Народното събрание. 

„За мен антикорупционна стратегия без съдебна реформа и обратното е силно намалено полезно действие. Не искам да употребявам думата саботаж. Никой не може да се държи като Ципрас и да напусне масата на преговорите. Затова ние ще преговаряме докато постигнем резултати. Никога не е добра идея да прекъснеш преговорите и го виждаме с това, което се случи в Гърция“, каза още Кунева във връзка с вчерашното заседание на временната комисия за промени в Конституцията. Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта за конституционални промени, свързани със стратегията за съдебна реформа. Кунева заяви, че е необяснимо това дадени хора да подкрепят стратегията за промени в съдебната система, а след това да не приемат промените в Конституцията.

„Не разбирам поведението на дадени хора. Всички казват, че искат съдебна реформа, никой не е против разделянето на ВСС. Тогава къде е проблемът? Това, което трябва да се извърши в НС е политически акт“, обясни вицепремиерът.

Меглена Кунева коментира и опасностите за България в контекста на кризата в Гърция. По думите ѝ страната ни трябва да е подготвена за опасността от увеличаване на безработицата, ако българите в Гърция се върнат на родния пазар на труда. Вицепремиерът обясни и за притесненията си относно изпълнението на съвместни проекти между България и Гърция.

„Смятам, че трябва да се предвиди опасност, ако има обратно влизане на тези хора в българския пазар. Трябват да се изработят програми за заетост, за да можем да реагираме на евентуална безработица. Притеснява ме и това как ще финансират гърците нашите съвместни проекти, например интерконекторът. Аз искам гаранции, че проектът няма да увисне“, каза Кунева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама