Пожар унищожи 60 дка пшеница край Камено

15:03, 08 юли 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 60 дка неожъната пшеница изгоряха, след като зърнокомбайна пламна в земеделска нива край Камено, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал вчера около 12,00 ч. в местността Дере Арс.

При жътва на пшеничния блок, осъществявана с селскостопанската машина, управлявана от 52-годишен мъж от Камено, е възникнала неизправност и комбайнът започнала да гори. Огънят обхванал неожънатата част на нивата и се пренесъл към житна нива, собственост на 44-годишен мъж от същото населено място.

От пожара са нанесени материални щети по зърнокомбайна. Изгорял е двигателят, ел. инсталацията, гумените съединения, задното дясно колело, както и 1300 кг ожънато зърно, разположен в бункера на машината. Опожарени са още общо 60 дка неожъната пшеница.

Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. По първоначални данни на пожарния експерт огънят възникнал от техническа неизправност на зърнокомбайна.

От пожарната в Бургас съветват участниците в жътвената кампания за недопускане на запалвания да не палят огън и да не използват открити огнеизточници в близост до житни масиви, в района на площадките и складовете за зърно и фураж.

Ето и още съвети:

- не паркирайте превозни средства и не оставяйте такива да нощуват в  близост до посевите или до вече складиран фураж;

- недопускайте тютюнопушене в посевите, площадките за зърно, складовете за фураж,  до вече ожънати масиви и в близост до тях. не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите;

- спазвайте поставените предупредителни и забранителни знаци покрай посевите през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата;

- не използвайте огнестрелно оръжие  и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражните площадки;

- абсолютно е забранено паленето на стърнищата след прибиране на реколтата             

- поддържайте в изправност използваната от вас техника, като не създавате условия за възникване и разпространение на пожар в съседни земи, гори, съоръжения и обекти;

- сигнализирайте съответните държавни органи при нарушение на правилата за пожарна безопасност от физически и юридически лица, работещи в близост до посеви, площадки за съхранение на зърно и складове за фураж;

- при пожар веднага съобщете на телефон 112, след което незабавно започнете гасене с подръчни противопожарни уреди или съоръжения и организирайте евакуацията на застрашените от пожара хора, имущество, животни и техника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама