Варна се превръща в автодестинация, но туристите няма къде да паркират

15:05, 08 юли 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Туристите във Варненско най-често се оплакват, че няма къде да паркират. Това съобщи за Topnovini.bg доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара (ВТК). По думите му жалванията произтичат от това, че  доста туристи от Румъния, Молдова, Украйна идват с автомобилите си на почивка, а паркоместа няма нито в града, нито по курортите.

Другото, от което страдат туристите, са високите цени на плажа. Един плаж на семейство, решило да отпочине в курорта "Златни пясъци" излиза около 30 лева, като цената включва  чадър с два шезлонга и две шалтета. На  Кабакум  и в града плажът излиза малко по-евтино, около 20 лева, което също идва скъпо.

Туристите не се оплакват от хотелите, защото са прилични, както и от храната и пиенето, тъй като са в изобилие. Проблем за решилите да отпочинат на Варна и региона  не създавало и спирането на водата по хотелите. Когато има „сух режим”, хотелиерите купуват минерална и зареждат за санитарни и питейни нужди,  докато я пуснат, обясни доц. Маринов.

Той коментира, че активният туристически сезон във Варненско върви трудно, защото има по-малко руснаци, украинци и беларусци.

"Хотелиерите се чудят с какво друго да компенсират, като отправят оферти към  румънци, молдовци, поляци и германци. Нещата са на кантар, но при всички случаи няма да се постигнат резултатите от миналата година, най-малко като пари, защото има доста ценови намаления. Този спад на туристи се дължи на политическата криза в Русия, на икономическата криза в Украйна, на обедняването и спадовете на валутните курсове. Беларусци не искат да минават през Украйна и трябва да я заобикалят, това оскъпява пътуванията им", посочи още  доц. Маринов.

Той отбеляза, че атентатът в Тунис през пролетта е допринесъл за анулирането на записвания там, но те не са много. Хората, които са се отказали да отпочиват  в Тунис, със сигурност биха избрали за почивка дестинации като Канарските острови, Кабо Верде и др.

"Евентуално няколко стотин от тях могат да дойдат в България, но това не ни решава проблемите”, казва доц. Маринов. По думите му кризата в Гърция, която се отразява неблагоприятно на туризма в южната ни съседка, надали ще накара западноевропейците да се откажат оттам, за да дойдат у нас. Гърция е атрактивна дестинация с високо ниво на обслужване и виждаме, че българите също не се отказват да почиват в южната ни съседка, отчита експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама