Музиканти от 19 държави събра в Русе второто издание на академия „Алегра“

15:12, 08 юли 15 / Култура 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
50 музиканти от 19 държави се включиха във второто издание на международната музикална академия „Алегра“. Това стана ясно днес по време на встъпителната пресконференция, на която беше представено събитието.

На нея присъстваха зам.-кметът по европейско развитие Страхил Карапчански и председател на фондация „Русе – град на свободния дух“, основателят на фондация „Алегра“ Петър Найденов и проф. Йоханес Шлефли, главен диригент на камерните оркестри на Берн и Манхайм и преподавател в класа по дирижиране във Висшето училище по изкуствата в Цюрих. Той вече работи с млади таланти в Русе от няколко дена.

В програмата на международна академия „Алегра“ 2015 са включени 6 концерта. За разликата от миналата година, когато международната музикална академия „Алегра“ завърши с Гала концерт, сега ще започне с такъв. Той ще се проведе на 15 юли в зала Филхармония (Дома на културата) от 19.00 часа под диригентството на проф. Шлефли.

На 17-и в зала „Европа“ ще бъде заключителният концерт на класа по пиано. Той е с начален час 17.00, а в 19.00 часа в зала Филхармония е първият заключителен концерт на класа по оркестрово дирижиране. Вторият е на следващия ден – 18 юли, на същото място и в същия час. На 19-и юли в зала „Европа“ от 19.00 ч. пък ще е заключителният концерт на майсторския клас по цигулка, а на другия ден по тромпет.

Младите таланти ще бъдат обучавани от освен от проф. Шлефли, който води диригентския клас, също така от Аглика Генова и Любен Димитров – те ще се занимават с пианистите; концерт-майсторът на Цюрихската опера и преподавател в Университета по изкуствата в Берн Бартоломей Низол ще работи с цигуларите; проф. Вим ван Хаселт – член на Кралския симфоничен оркестър в Амстердам и на Фестивалния оркестър в град Люцерн, както и преподавател в Университета за музика във Фрайбург, обучава тромпетистите.

Има амбиция международната музикална академия „Алегра“ да бъде превърната в летен фестивал със съпътстващи камерни концерти и с вече съществуващите симфонични такива, каза Петър Найденов по време на пресконференцията.

Проф. Шлефли пък похвали музикантите от Русенската филхармония, като ги нарече фантастичен оркестър, който свири прекрасно и се отнася добронамерено, с търпение и разбиране към младите диригенти. Благодарности бяха изказани и на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, които оказват сериозна подкрепа за провеждането на лятната академия.

Тази година музикалният форум получи подкрепа не само от Община Русе, но и от Министертството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама