Битите от полицаи младежи не са пуснали жалба, униформените признали за насилието

15:19, 08 юли 15 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До момента няма постъпила жалба срещу действията на полицаите, които упражниха насилие върху двама души при ареста им. Този случай доби популярност, въпреки че е от декември месец миналата година, след публикувано видео в предаването „Господари на ефира“.

Това съобщи директорът на СДВР Младен Маринов на брифинг за проверката, която се извършва след излъчването на записа с полицейско насилие над момче и момиче в столицата, съобщава „Фокус“.

„Към момента са установени служителите. На мястото е имало шестима полицаи, които в момента пишат обяснения. Те са със среден стаж в системата на МВР, но достатъчен, за да имат опит за справяне със съответната ситуация. Към момента не са отстранени", заяви Маринов.

Той уточни, че до отстраняване може да се стигне само когато се образува дисциплинарно производство, а това става при постъпване на данни за извършено престъпление. Очаква се обаче проверката да премине в дисциплинарно производство.

„Работим в посока да установим действията и задълженията на всеки един полицай. Наистина кадрите са притеснителни и за обществото, и лично за мен като полицай с дълга практика. Затова искам да направя обективна проверка“, каза още Маринов.

Полицията започва да издирва и автора на клипа, тъй като той може да даде още допълнителна информация за случая. Директорът на СДВР обясни още какви са били първоначалните разкази на полицаите за случая.

„Полицаите до този момент са докладвали, че се наложило да отидат допълнително сили, тъй като първоначално на сигнала са изпратени два пеши патрула на Първо РУ. Отиват двата, които са били най-близко, след което по техни данни са поискали документите за самоличност на лицата. Мъжът е предоставил своите документи за самоличност, жената не е предоставила. Отказала е и казала, че няма в нея. По това, което докладват полицаите, е последвала покана отново да си покаже документите, след като това не е изпълнено, те са потърсили подкрепа от автопатрул, за да могат да отведат лицето в районно управление, с оглед установяване на самоличността ѝ. Още тогава те са написали в докладите към ония момент, че са употребили сила и че са ползвали белезници. Дознателят от Първо районно, който образувал производство за хулиганство, е направил това на база на оказване на съпротива на орган на власт , хулиганска проява на публично място и обида“, обясни Маринов.

Директорът на СДВР уточни, че ако се установи системен проблем в Първо районно управление, ще се предприемат съответно и мерки за прекратяването им.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама