„Зелена стъпка” събира бегачи и колоездачи в Лудогорския лес в края на юли

15:23, 08 юли 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 26 юли (неделя) в местността „Пчелина” край Разград ще се проведе второто издание на Лудогорски полумаратон и колоездене, съобщиха организаторите от разградския клуб за приключенски спортове „Зелена стъпка”.

Освен класическата полумаратонска дистанция от 21км. за бегачи и колоездачи, с която стартира състезанието преди година, Клубът сега подготвя четири състезателни трасета, а участниците могат да избират между  5 дистанции - 12 или 21 км. бягане, 21 или 40 км. колоездене, както и дуатлон, включващ 21км. колоездене и 12км. бягане. Организаторите отново трасират и 2-километрова детска дистанция за бягане и колездене за деца до 14-годишна възраст, по която могат да бягат или карат велосипед дори малчугани, ненавършили 10 години, придружавани от мама или татко.

Клуб „Зелена стъпка” отново осигурява възможност и за приятен уикенд на състезателите, избрали да дойдат в дните преди полумаратона. Още в петък преди състезанието на голямата поляна в местността „Пчелина” ще бъде устроен палатков лагер, където организатори и спортисти ще бъдат заедно край лагерния огън, както на първия пясъчен полумаратон в България „Камчийски пясъци” в края на май. За желаещите да отседнат в живописната лудогорска местност преди състезанието ще е на разположение и хижата на БТС в близост до старт/финала.

Спагети парти e само една от изненадите, които организаторите подготвят вечерта преди състезанието. Предвидена е и възможност за разходки из живописната местност и забележителности в района, както и за игри на открито на поляната, където ще бъде базиран лагерът. Там има монтирани съоръжения за игра на децата, кошове за баскетбол и футболни врати.

В деня на състезанието на старт/финала ще има водещ и музика на живо, а след финала и награждаването организаторите канят състезателите на купон с плаж край охраняемата плувна зона на язовир „Пчелина”, като преди това всички ще могат да се подкрепят с плодове, домашно приготвени баници и веган ябълков щрудел.

Трасето на Лудогорския полумаратон се намира в местността „Пчелина”, на около 8 километра южно от град Разград, както и в съседни гори и земеделски земи, минава и през защитената зона Островче, част от екологичната мрежа Натура 2000. Маршрутът е почти изцяло в гора – по горски пътища и пътеки без настилка, както и по-малка част с настилка – макадам и асфалт.

Старт/финалът се намира на широка поляна, в непосредствена близост до асфалтовия път в местността „Пчелина”, веднага след като бъдат подминати и двата язовира. Първите няколкостотин метра след старта са по трева, след което следва около километър асфалт преди да се навлезе в същинската гора по макадамов път. Трасето ще бъде маркирано с ленти и табели, а където е възможно и с нарисувани стрелки.

Контролните и подкрепителни пунктове са през около 7 километра. Те са две за дистанция 21 километра, четири за дистанция 40 километра и един за 12 километра. Дуатлонците преминават през общо три пункта – два по време на колоезденето и един по време на бягането. На пунктовете и старт/финала ще са осигурени вода, плодове, основни медицински принадлежности, чували за отпадъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама