Бизнесът иска двойно по-ниска такса „Задължение към обществото“

15:46, 08 юли 15 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството, синдикатите и работодателите постигнаха разбирателство по две теми, свързани с цената на електроенергията. Едната е свързана с предлагането на нови текстове в Закона за енергетиката, според които при износ на електроенергия КЕВР ще формира цената „задължение към обществото". Текстовете ще бъдат внесени в Народното събрание за обсъждане, заяви енергийният министър Теменужка Петкова, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Другият дискусионен въпрос е свързан с Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията във връзка с разходите за изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ и по-конкретно с това от какъв праг може да се ползва тази помощ.

“Предложението е прагът за облекчения на индустрията да започне от 10 гигават часа годишно потребление", каза Петкова. Тя напомни, че за да има облекчение за бизнеса, наредбата трябва да бъде нотифицирана от Брюксел.

Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) обясни, че има възможност цената на тока за фирмите да се увеличи символично. По думите му повишението на таксата „задължение към обществото“ също трябва да е наполовина по-малко от предвиденото.

„Възможно е цената на тока за фирмите изобщо да не се увеличи или това повишение да е символично. Таксата „задължение към обществото“ следва да се увеличи само с 1,16 лв. до 20,09 лв., а не както беше предвидено с повече от 40 лв.“, каза председателят на АИКБ.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ изрази притеснение относно таксата „задължение към обществото“ за износ, тъй като според него това ще ощети държавните предприятия и ще прехвърли тежестта по регулиране цените на електрическата енергия.

„Ние ще продължаваме да следим внимателно процеса по наместване параметрите на енергийната система. Имаме притеснения, че съществува идеята всички въпроси да се решат за сметка на държавните предприятия АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-Изток“ 2. Споменава се и такса износ, която плащат само тези предприятия, тъй като друг не изнася електроенергия. 99% от износа се формира от държавните предприятия", уточни Манолов.

От КНСБ също изразиха притеснения за работещите в държавните АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица Изток 2".

„Искаме да се срещнем заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране и с мениджърските екипи на двете държавни енергийни компании, които да ни уверят, че въпреки съкращаването на разходи, работниците там ще си запазят местата", каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Енергийният министър отговори, че няма да има съкращаване на работници в сектора на държавната енергетика, нито пък ще има намаляване на работните им заплати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама