Радан Кънев критикува доклада за КТБ

15:52, 08 юли 15 / Политика 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докладът на временната комисия за КТБ в периода 2009 - 2014 г. не е достатъчно всеобхватен в изводите си, въпреки че разглежда данни за разкриване на истината за източването на банката, смята лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран в прессъобщение от Реформаторскя блок. 

Той е убеден, че докладът не подчертава достатъчно отговорността на управление „Банков надзор“ към Българската народна банка (БНБ), на Комисията за финансов надзор и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В доклада не са засегнати и действията и бездействията на прокуратурата, подчертава Кънев, аргументирайки се с това, че частта, която коментира дейността на Комисията по финансов надзор (КФН) е прекалено детайлна и пресъздава единствено позицията на самия регулатор.

КФН не е установила лошите кредити и завишения лихвен процент по депозитите в КТБ, не е предотвратила емитирането на нови акции от КТБ през 2013 г., допуснала е неоправдано бездействие при операцията по финансирането на банката чрез свързаното дружество Northern Lights Bulgaria BV, както и няма данни комисията да е упражнила дължимия цялостен надзор върху свързаните публични дружества от „групата КТБ“, изброява проблемите, на които не е обърнато внимание в доклада.

Радан Кънев критикува и частта, в която се коментира дейността на ДАНС, в която не е представено в изчерпателен вид изпълнението на задачите на агенцията и не са отразени реалните изводи на членовете на КФН след изслушване на различните представители на ДАНС.

В предходните пет години агенцията не е изпълнила адекватно законоустановените си функции по обезпечаване на финансовата сигурност на банковата система и на държавата, не е проверила публични сигнали за съмнителни кредити на КТБ към офшорни компании, както и собствеността на тези компании и връзката между извършените сделки и възможните рискове за националната сигурност, коментира народният представител.

По отношение на действията и бездействията на прокуратурата Кънев казва, че мълчанието й в периода на източването на КТБ и в периода на ликвидната криза, която е довела до поставянето на банката под особен надзор, е друг слаб момент в доклада. Прокуратурата не е осъществила общия надзор за законност на управлението на КТБ в периода 2009 – 2014 г. и не е обърнала достатъчно внимание на конкретните сигнали и на публичната информация за злоупотреби и рискове за сигурността на страната. Кънев споделя и че действията на прокуратурата са допринесли за увеличаване на рисковете за кредиторите и инвеститорите.

Той критикува и изводите от доклада, в които се посочват примери за източването на банката, които не засягат националната сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама