Административният съд в Русе остави на Митрополията спорен имот в Бяла

16:21, 08 юли 15 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Русе (АС – Русе) обяви за нищожно решение на Общинския съвет в Бяла, с което е отменено друго негово решение, взето през 2001 година. С първото се отнема безвъзмездно предоставен през 2001 г. на Доростоло-Червенската митрополия общински имот от 4 470 кв. м., преотстъпен за построяване на православен параклис.

Делото пред АС – Русе е образувано след постъпила през юни 2015 г. жалба от Русенската митрополия, която оспори взетото решение с мотива, че е незаконосъобразно, постановено при допуснати съществени нарушения на административно производствените правила и норми и в противоречие с материалния закон.

След като е обсъдил доводите на страните и с оглед на събраните по делото доказателства, съдът е определил, че жалбата е подадена в срок, тъй като Общински съвет – Бяла не е публикувал процесния акт и не е уведомил засегнатата от него страна.

Съдът е приел, че обжалваният административен акт е нищожен поради липса на компетентност на органа, тъй като срокът за възобновяване на производството е три месеца от влизане в сила на акта от 2001 г. – срок, който е изтекъл много преди датата на приемане на оспорваното решение.

С посочените мотиви Административният съд в Русе обяви решението за нищожно и осъди Общински съвет – Бяла да заплати на Русенска митрополия 310 лева за направените по делото разноски.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама