Борисов разпореди изпити и уволнения в МВР заради битите младежи (обновена)

16:27, 08 юли 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И премиерът Бойко Борисов се включи към критиките за полицейското насилие от кадрите, които разпространиха от „Господари на ефира“ при задържането на двама младежи.

Той поиска незабавни изпити и атестиране на служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред, става ясно от публикуваната стенограма от аседанието на Министерския съвет.

„Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред“, оБяснява той на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

С обяснението, че случващото се е атака към правителството Борисов иска от министъра да се „въведе професионализъм“: „Който не става – да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате.

„Така че да не обвинят, че се меся, но каквито и да са проверките, от това, което видях, това не може да бъдат служители“, казва още Борисов.

Той е възмутен, че подобни случаи омаловажават всички добри неща,които правят: „На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази“.

Премиерът смята, че е недопустимо „когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, „това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема“, категоричен е той.

Признава, че се засрамил, като глудал как едно пияно момиче четирлима души го търкалят по земята да му сложат белезниците. „Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!“, обяснява още той.

„Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата“, смята още Борисов.

Вътрешният министър също намеква за преднамереност в случая с излезлите записи за полицейско насилие – както за двамата младежи, така и за побоя на имигранти на границата.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама