Здравната каса е с дефицит от 100 000 лв. за 2014 г.

16:28, 08 юли 15 / Политика 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната здравноосигурителна каса е със 100 хил. лв. отрицателно бюджетно салдо и тенденция за постоянно нарастване на разходите за лекарства и медицински изделия. Това сочи анализът за дейността и изпълнението на бюджета на касата за 2014 г., обявиха след редовното заседание на Министерския съвет днес, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Това, според експертите, са предпоставки за разширяване и подобряване на контролните функции на Здравната каса, както и за насочване на повече средства в дейности на профилактика в извънболничната помощ.

Според анализа разходите за медицински изделия непрекъснато нарастват. В същото време се увеличава относителният дял на хората, които се обръщат към системата за заплащане на лекарства за няколко хронични заболявания едновременно.

В първия вариант на закона за бюджета на касата за миналата година са предвидени приходи и трансфери в размер на 2 823 110 хил. лева и разходи за същата сума. През годината заради очертаващия се дефицит приходите са увеличени с 225 хиляди от държавния бюджет, а непредвидените разходи са надскочили и допълнителните средства със 100 хиляди, като до края на годината са станали 325 хиляди лв. 

На първо място дефицитът е заради задължения към болниците, като разходите за тях са превишени с 250 хил. лв. за 2014. 25 хил. лв. повече са били необходими за лекарства за домашно лечение и диетични храни. 10 хил. лв. повече са изразходвани за медицински изделия за болничната помощ и 40 хил. лв. за лекарствена терапия при злокачествени заболявания.

През годината 76 551 хил. лв. от средствата, заложени в бюджета за здравноосигурителни плащания и плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването, са отчетени като трансфери съгласно указания на Министерството на финансите. Двата отчета са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК и и ще бъдат предложени за разглеждане от Народното събрание. По този начин се изпълнява политиката на правителството за осигуряване на прозрачност в дейността на НЗОК и при разходването на средствата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама