Шефът на ДАНС: Възможно е терористи да получат българско гражданство

16:53, 08 юли 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С промените в Закона за българите, живеещи извън Република България ще се даде възможност на лица, които не са с български произход, да получават гражданство. Сред тях може да има и такива хора, които принадлежат или симпатизират на терористични организации. Това заяви Димитър Георгиев, председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) по време на редовното заседание правната парламентарна комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Шефът на ДАНС бе поканен на заседанието по повод два законопроекта за изменения в Закона за българите, живеещи извън Република България, които бяха приети. Проектите са на Атака и на Патриотичния фронт. Те бяха одобрени с 10 гласа "за" и един въздържал се. Промените в двата законопроекта са свързани с улесняването за получаване и издаване на българско гражданство. В мотивите на законопроектите е записано, че демографската криза и проблемите с емиграцията застрашават сериозно българската държава. В тази връзка трябва да бъдат предприети мерки за преодоляването на тези процеси.

Възраженията на Димитър Георгиев по законопроектите бяха свързани с това, че се създават рискове по отношение на установяването на роднини до шеста линия на кандидатстващото лице. „С тези промени ще се затрудни установяването на истинността. Ще има и злоупотреби“, посочи Георгиев. Относно изискването за владеене на български език Георгиев сподели, че това не би трябвало да бъде задължително изискване. „Ако лицето е живяло в чужбина през целия си живот и не владее добре български, то това не означава, че не е българин“, посочи Димитър Георгиев.

По думите му общата статистика показва, че едва 5% от придобилите българско гражданство остават да живеят в България. Причината е, че България е страна-членка на Европейския съюз и всички нейни граждани се ползват с правата, предвидени от ЕС. Данаил Кирилов, председател на правната комисия и народен представител от ПГ на ГЕРБ, увери представителите на изпълнителната и законодателната власт, които присъстваха на заседанието, че ще бъде проведен сериозен дебат по темата. Ще бъде създадена и контактна група, която да изчисти всички неточности в законопроектите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама