Общинарите лишават министрите от паркинг заради музей

18:02, 08 юли 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паркингът на ул. „Триадица“, където обикновено спират автомобилите на Министерския съвет ще бъде предоставен на Музея за история на София. Предложението беше внесено от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов на редовната комисия по транспорт към СО, предаде репортер на София Topnovini.bg.

От години паркингът се стопанисва от Центъра за градска мобилност. Въпреки това, с негласно споразумение, той се ползва основно от служители на Министерски съвет, което на практика не е в рамките на закона.

„Паркингът винаги е зает от автомобили на Министерския съвет и Центъра за градска мобилност. Коли и микробуси, които обслужват музея не се допускат до там, което създава огромни затруднения“, обясни Чобанов.

По думите му музеят има нужда от пространството за паркиране, защото ежедневно в него се поставят нови експозиции и бусовете, които прекарват ценностите, няма къде да паркират дори за малко докато разтоварят експонатите.

„Недопустимо е да каним на официални събития в музея посланици и високопоставени гости от различни държави, а те да няма къде да паркират. Все пак Музеят за изкуство на София, често организира такива събития и поставяме гостите си в неудобство“, категоричен е зам.-кметът по културата.

Общинските съветници гласуваха предложението единодушно, като решиха все пак да оставят три паркоместа на министрите.

На комисията присъстваха и граждани, които повдигнаха въпроса с ограничения достъп на пешеходци в района. Те отбелязаха, че преминаването през паркинга е невъзможно, защото нямало тротоар, а бариерите от двете му страни не позволявали „пиле да прехвръкне“.

Тодор Чобанов обясни, че когато паркингът смени стопанина си, тротоарът, който е бил изграден по време на реконструкцията на музея, ще бъде свободен за преминаването на пешеходци.

Утре предложението ще влезе за разглеждане в Столичния общински съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама