Оманският фонд съди България заради КТБ

18:32, 08 юли 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният резервен фонд на султаната на Оман е предприел законови действия срещу българското правителство заради колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ), пише Ройтерс като се позовава на свой източник от фонда.

Оманският държавен фонд притежаваше 30% от акциите на четвъртата по големина финансова институция в България, която бе затворена от централната банка след масово теглене на влоговете, а това от своя страна предизвика най-тежката финансова криза в страната от 90-те години насам.

Новината от фонда дойде, след като по-рано днес доклад на временнта парламентарна комисия за КТБ обвини основния акционер в банката, че е управлявал фенансовата институция като пирамида. Това пък е ставало благодарение на слабия надзор на Българска народна банка (БНБ) и слабия контрол на разузнавателните служби, припомня Ройтерс.

Основният собственик на КТБ, българският магнат Цветан Василев, беше обвинен в присвояване в особено големи размери от КТБ и има европейска заповед за ареста му. Тогава от управление „Банков надзор” на БНБ са изискани всички документи за надзора над КТБ, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката. Производствата по несъстоятелност в България са в ход.

Консорциум от инвеститори, сред които и държавният резервен фонд на султаната на Оман, са подали предложения за оздравяване на КТБ през октомври, се казва в публикацията на Ройтерс. Месец по-късно обаче Централната банка (БНБ) отне лиценза на банката и инвеститорите нямат никакъв шанс да си върнат загубеното.

Фондът е завел арбитражен иск в европейски съд, е казал източник пред Ройтерс. „Нашето искане е да ни се предоставят счетоводните документи от деня, в който банката е спряла да работи“, е казал още източникът от фонда.

От българското министерство на финансите в мейл са заявили за Ройтерс, че нямат информация за започнати дела срещу българската държава, нито каквито и да било други действия от въпросния държавен резервен фонд на султаната на Оман.

Въпреки че новината на Ройтерс за съдебното дело е с гриф "ексклузивно", още през април един от адвокатите на Цветан Василев Константин Симеонов съобщи за заведеното дело срещу България. Тогава той посочи и сумата на иска - "700 млн. евро".

Цялата статия може да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама