Китайска делегация от Нинбо посети Областната управа в Пловдив

18:42, 08 юли 15 / Любопитно 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зам.-областният управител на Пловдив Георги Пилев се срещна с китайска делегация от гр. Нинбо, която посети днес областната администрация. В състава на делегацията бяха представители от Комисията по търговия и външноикономическо сътрудничество на Община Нинбо, като част от гостите посещават Пловдив за втори път, съобщиха от областната администрация.

Целта на визитата е подготовката на предстоящия през месец септември 2015 г. в Пловдив Българо-китайски форум, на който се очаква да присъстват повече от 30 китайски фирми от всички основни браншове, в т.ч. строителство, енергетика, промишленост и др., които имат конкретни интереси и искат на място да се запознаят с проекти на компании от област Пловдив и Тракия икономическа зона. Нинбо, освен известно пристанище е и  високотехнологичен център на Китай и компаниите имат опит, готовност и капацитет да излизат и инвестират свободно навън.

Китайската държава отдава голямо значение на активизирането на контактите с Централна и Източна Европа. На състоялият се през юни тази година, Първи панаир на инвестициите в гр. Нинбо в Китай беше поставено началото на поредица от бизнес дейности, чиято цел е да се създадат условия за по-тесни връзки между малки и средни предприятия от Китай и български партньори. Според китайските гости, задачата е през септември тези връзки да се задълбочат и развият.  

Форумът в Пловдив ще бъде организиран от Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и ще е естествено продължение на панаира в Нинбо. Много от китайските компании не са познавали България, но след панаира на инвестиции са силно заинтригувани от страната ни. През юни 2016 г. отново ще се проведе панаир в Нинбо.

В срещата участваха още Валентина Александрова – съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, представители на "Българо-китайската асоциация за бизнес развитие" /БКАБР/ и Чангцинг Джанг - президент на департамент "Китай" в БКАБР и китайски партньор в Евро-китайската зона за икономическо развитие.

В края на срещата, гостите поканиха официално зам.-областния управител Георги Пилев да посети Нинбо през юни 2016 г. Те подчертаха, че градското правителство на Нинбо много цени и държи на приятелството и отличните контакти с Областната администрация в Пловдив и Община Пловдив и се надява градовете скоро да се побратимят.

Преди общата снимка за спомен от срещата, те подариха на зам.-областния управител красив порцеланов съд, който да напомня за древните традиции и култура на Китай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама