Реформаторският блок ще разбива монопола на ГЕРБ в Столична общината

20:08, 08 юли 15 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
София Topnovini.bg започва да представя намеренията и очакванията на лидерите на групи в Столичния общински съвет (СОС) за местния вот през октомври.

Към настоящия момент все още вървят преговорите за обща листа за общински съветници на Реформаторският блок. Първият кандидат от ДСБ обаче вече е ясен - Марта Георгиева, която е общински съветник и в момента.

В интервю за София Topnovini.bg, Георгиева обясни, че все още се водят преговори относно водачa на листатa на десните партии в местния парламент, като всяка една от партиите в коалицията има свой претендент. Въпреки това Реформаторският блок вече има ясно изградена основна цел на предстоящите избори.

„Искаме да имаме силна група в общинския съвет, така че да участваме автентично в процеса на взимане на решения, както това се случва в момента на ниво правителство. Аз го нарекох „да разбием бетона ГЕРБ“ в общинския съвет, което беше разбрано буквално от Цветан Цветанов. Истината е, че ГЕРБ гласуват винаги като един собствените си предложения, а ние се надяваме да има истински дебат за идеи и да се налагат по-добрите решения. Нашата цел е ГЕРБ да имат коректив и контрол, което в момента не е факт на ниво София.

За реформаторите БСП си остава основният опонент. По думите на общинския съветник, победата над социалистите е важна стратегическа цел, която донякъде била постигната. Остава битката за символите на града и срещу зависимостта от Русия.

Според нея дали Фандъкова отново ще събере над 50% от гласовете за кмет на София зависи изцяло от волята на избирателите, които са истинският суверен на града. Въпреки това посочи, че кандидатът, който Реформаторският блок предлага е най-добрият ѝ опонент.

„ОТ ДСБ сме издигнали Вили Лилков.Той е една много добра, силна и експертна кандидатура. Човек с много опит в Столична община, също така и с искрено отношение към проблемите на София. Много е открит към хората, той е от типа политици, които винаги са „насреща“ за гражданите. Като демократична партия ние допускаме плурализъм на вижданията, така например, аз, за разлика от Вили Лилков, мисля, че борбата за политически и човешки права във всички нейни измерения, трябва да е видна, показна, а не затворена вкъщи.

Според нея, парите на София далеч не се харчат ефективно, за което говорели и резултатите след големи ремонти и инфраструктурни проекти. „Където и човек да се огледа в София вижда, че себестойността на нито един нов проект не е колкото са платили от общината.

Например, в „Екоравновесие“ потъват огромни средства без никакъв контрол и по-лошото-без смисъл. 3,5 млн.лв. са усвоени миналата година от това предприятие. Себестойността само за едно едно куче при строежа на приют е колкото да построиш 3,5 кв.м. от площта на един три звезден хотел. По месечните отчети пък едно бездомно куче за месец в приют струва на „Екоравновесие“ 300 лв. Ефектът за софиянци е нулев - хем кучетата страдат и умират затворени в общинските съоръжения, хем броят им на улицата не може да намалее по този начин", каза още тя.

Марта Гроргиева е категорична, че хората трябва да гласуват на всяка цена, и припомня мотото на парламентарната кампания на РБ - „Вичко е в твоите ръце“.

Според нея хората трябва да участват и да оказват натиск за важни решения за София, като съхраняването на Борисовата градина, запазването на Витоша, на зеленината в града ни и духа на стара София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама