Главният редактор на Радио България с английски бизнес (обновена на 10 юли 2015 г.)

21:47, 08 юли 15 25 905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Продуцентът и главен редактор на Радио България към Българското национално радио (БНР) Антоанета Ковачка осъществява търговска дейност във Великобритания, твърди източник на София Topnovini.bg.

Фирмата на Ковачка „Antaya” LTD е регистрирана през 2001 г. с предмет на дейност пазарни и социологически проучвания, изследване на общественото мнение и други, сочат данните от търговския регистър „Companies House“. 

Дружеството отчита периодично ниски обороти. Името му излиза в тамошните бизнес регистри, но липсват реклами, обяви, мнения на клиенти, статии във връзка с дейността му, въпреки, че е на пазара повече от 13 години. То няма и интернет страница.

Интересното е, че Ковачка се представя като мъж (Mr. Antoaneta Kovatchka) в каталозите на фирмите, а в профилите й във Фейсбук и LinkedIn липсва нейна снимка, казва още източникът.

Едва 21 паунда има фирмата по банковата си сметка през 2013 г., а през 2014 г. откакто Ковачка е продуцент в БНР, сметката нараства до 481 паунда, а задълженията към кредиторите стават 1772 паунда, показват фирмените регистри.

Във Великобритания името й се свързва и с друга компания „Prime news” LTD, която е закрита през септември 2013 г. и оставя задължения в размер на 21 334 паунда. Фирмата се е занимавала с издателска дейност.

Когато заема поста си в БНР, започва да издава списанието „ Zoom Bulgaria“, като целта му е да рекламира програмата на радио „България“. Публикуваните материали в списанието са предварително излезли в сайта на медията, а част от финансирането му идва от субсидията на БНР, която се отпуска за производство на програми за българите в чужбина. В радиото те са органичени до 30-минутна емисия. Изданието напомня на един от английските сайтове за бизнес информация „Zoominfo”.

Според официалната информация от БНР, списанието се разпространява на летище София, в българските посолства и консулските служби зад граница. Разходите за производство, приходите от реклама и разходите му за разпространение са непрозрачни.

Според източници на София Topnovini.bg изданието е за сметка на редуцираната до 30 минути програма за българите в чужбина и намалените с 10 процента хонорари на журналистите в БНР.



При подготвянето на този материал редакцията потърси многократно г-жа Антоанета Ковачка за да се запознае и отрази нейната позиция по казуса, но за съжаление връзка не можа да бъде осъществена.

Едва след публикуването на материала г-жа Ковачка се свърза с нас и настоя статията да бъде свалена, като заплаши, че в противен случай ще заведе серия от съдебни дела срещу нас.

Редакцията на Topnovini.bg смята, че такъв подход за спиране и цензуриране на публикации не може да бъде приет. Още повече, когато се прилага от колега журналист срещу колеги журналисти. Обществото има правото да знае дали тези, които формират неговото мнение имат конфликт на интереси.

В случая с г-жа Ковачка, която е служител на общественото радио БНР, този интерес е материализиран в законова норма – Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Поради това очакваме г-жа Ковачка да ни убеди с факти, че изнесената в публикацията информация не е вярна. Заявяваме, че нейното мнение ще бъде публикувано при нас в непроменен вид, а ако тя ни убеди, че не сме били прави, ще й се извиним публично. Но това, журналисти да заплашват журналисти със съд, едва ли допринася за издигането на авторитета на професията и на медиите в които работим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама