Протестна мрежа с отворено писмо до премиера относно доклада за КТБ

22:19, 08 юли 15 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов Протестна мрежа заявява, че  докладът на временната комисия за Корпоративна търговска банка (КТБ), който днес бе разискван в парламента, е подигравка с българския гражданин. В писмото се акцентира върху седем въпроса, които не намират отговор в публикувания доклад. Става дума за отсъствието на прокуратурата в казуса, отговорността на Комисията за финансов надзор, отказа за разпит на банкера Цветан Цветанов.

Публикуваме цялото отворено писмо без редакторска намеса:

Г-н Борисов, г-да от управляващата коалиция,

Липсата на "уважаеми" в обръщението ни не е случайно. Вие обещахте пълно разследване на престъплението КТБ, а това което оглавяваната от Ваш представител комисия по разследване на отговорността на държавните органи по казуса публикува, е много далеч от обещаното. Този доклад е непълен и изкривен, и е подигравка не само с Вашите избиратели, а и с парите на всички граждани, които пълнят бюджета, с който Вие плащате милиардите левове, потънали в банката.

Още на 20 юли 2013 година ние ясно заявихме, че КТБ е част от формулата "политика-бизнес-медии" на протест пред банката, който официалните медии и Вие като опозиция в НС мълчаливо подминахте. На 24 февруари 2014г. внесохме сигнал в прокуратурата, по който започна разследването в БНБ и КТБ, което доведе до отстраняването на подуправителя на централната банка, и

Питаме представителите на комисията и лично Вас:

Защо в доклада липсва и думичка за ролята на Прокуратурата на Република България в казуса, като започнем от липсата на самосезиране и стигнем до неадекватните действия, увеличили паниката и довели до опашки пред банката? Можем да питаме и още: Има ли общо това Ваше мълчание с неясната позиция на ГЕРБ и част от Реформаторския блок (РБ) по темата за съдебната реформа в частта й за прокуратурата?

Защо цялата отговорност за регулаторния провал КТБ се прехвърля върху дирекция "Банков надзор" в БНБ, а не и върху нейния управител и управителен съвет? Управителят Иван Искров беше преизбран с Вашите гласове през 2009г. и Вие помните това достатъчно добре, за да ви питаме как точно стана това преизбиране и с каква задкулисна договорка?

Защо мълчите за ролята на медиите в целия скандал, и в частност тези на медиите на семейството на депутата Делян Пеевски? Да ви напомним, че БНБ преследваше журналисти за далеч по невинни публикации, а медийната атака срещу КТБ беше подмината с пълно мълчание? Вашият доклад - също.

Защо комисията отказа да разгледа сериозните журналистически разследвания, за които всички знаеха, но си мълчаха? Този въпрос, разбира се, е реторичен - те са най-доброто доказателство за бездействието на БНБ, прокуратура, министерство на финансите, КФН и ДАНС.

Къде е отговорността на Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира както банката така и свързани с нея лица, и е допуснала разкривала невярна информация за състоянието им? Председателят на комисията също е Ваш избор, надяваме се помните това.

Защо отказахте да разпитате банкера Цветан Василев въпреки неговото желание да направи това? Има ли този отказ нещо общо с това, че той обвинява за затварянето на банката депутата Делян Пеевски, чиито медии сега Ви подкрепят изцяло?

Колко още тайни срещи сте имали по темата за КТБ, която - да припомним - увеличи три пъти активите си по време на Вашето управление?

Г-н Борисов,

Укриването на престъпление е равно на съучастие. Укриването на отговорните за него - също. Като граждани не можем да свършим Вашата работа, но можем да сезираме европейските институции за поредния регулаторен провал, този път от най-висшия държавен орган - Народното събрание. Укриването на истинските причини за провала на държавата с КТБ само доказва арогантността и медийния комфорт, на който разчитате.

Имаме обаче една много лоша новина за Вас - истината винаги излиза на бял свят. Укриващите я - също.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама