Иван Кръстев: Гърция не я очаква нищо хубаво извън Европейския съюз и еврозоната

23:14, 10 юли 15 / Политика 25 716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извън плакатните позиции нито една от страните в ЕС няма по-добро бъдеще извън него. Това беше ясно и на Гърция. Това коментира в ефира на БНТ политологът Иван Кръстев, цитиран от „Дневник”.

"СИРИЗА можеше да влезе в коалиция с центристка партия, да търси компромисно споразумение с кредиторите или да се държи като партия, която иска да промени Европа и тя избра второто. В следствие на това два месеца лидерите й бяха политически най-видимите фигури в европейската политика и са безспорно талантливи хора – и Ципрас, и Варуфакис, но това бяха 2 месеца, които Гърция загуби вместо да преговаря", коментира Кръстев. 

Според него Гърция е разчитала, че като притисне Европейския съюз, който от друга страна ще бъде притискан за споразумение от имащите интерес за това – САЩ, Китай и Русия, ще постигне своето и ще се отпише част от дълга й. Кръстев посочи, че е много ясно защо ЕС не е направил този компромис, тъй като след него в другите задлъжнели страни – Италия, Португалия и Испания са щели да дойдат на власт също партии, които залагат на опрощаване на дълга.

"Това щеше да взриви ЕС, защото парадоксално, но част от страните кредитори са по-бедни от длъжниците. Прибалтийските републики, Словакия, Словения дават пари на гърците, които са с по-високи доходи. И в тази ситуация ЕС нямаше друга възможност освен да покаже на гърците как изглежда ситуацията на фалит", анализира политологът. 

Сега според него логично се стигна до това Гърция да получи по-тежки условия от ЕС, а икономиката й вместо да нарасне с 0.5% на сто тази година, се очаква да се свие с 0.3 процента. 

Играта на демокрация започва да има саморазрушителна сила, каза политологът по повод проведения в Гърция референдум. 

"Страхът ми е ,че се оказахме в ситуация ,в която компромис ще има, което не прави Гърция по-горда, нито ЕС по-силен", каза той. 

Той направи сравнение с 90-те години, когато страните от Източна Европа са преминали дори през по-тежки периоди от Гърция сега, но разликата е била, че тогава техните граждани са приели това като временно положение в името на нещо по-добре, а гърците смятат масово, че децата им ще живеят по-зле от тях. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама