Парламентът на Гърция одобри предложенията на правителството към кредиторите

08:40, 11 юли 15 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След дълго и напрегнато заседание тази нощ, парламентът на Гърция одобри предложенията на правителството към кредиторите, предава BBC.

 

Пакетът от мерки, които Атина представя, получи гласовете на 251 от общо 300 депутати. Редица членове на управляващата партия СИРИЗА, сред които председателката на парламента и министърът на енергетиката, отказаха да подкрепят предложенията.

 

С решението на парламента, кабинетът на Ципрас е упълномощен да проведе преговори за сключване на споразумение за трета спасителна програма за следващите 36 месеца. Текстът на споразумението ще бъде представен отново за обсъждане в гръцкия парламент, за да получи одобрението на депутатите и да се превърне в официален закон. Гърция иска нов спасителен заем в размер на 53 и половина милиарда евро до средата на 2018-а година в замяна на бюджетни съкращения и увеличаване на данъците.

 

След гласуването тази нощ, Ципрас защити предложенията на кабинета към кредиторите, но призна, че те са далеч от предизборните обещания на СИРИЗА.

 

Министрите на финансите от еврозоната се събират днес в Брюксел, ден преди лидерите от ЕС окончателно да решат съдбата на Гърция.

Очаква се 18-те министри да приемат или отхвърлят искането на Гърция за над 53 милиарда евро спасителна помощ, в замяна на списък от реформи. Планът, който получи зелена светлина от депутатите в гръцкия парламент, ще бъде основа за споразумение, което ще се преговаря днес.

След като Еврогрупата обяви решение тази вечер, в неделя следва среща на високо равнище на лидерите от ЕС, която ще определи окончателно какво следва за Гърция и за европейската валута.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама