Външният министър се хвали за пътя на България към европейска интеграция

08:51, 11 юли 15 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на външните работи Даниел Митов участва в Десетия ежегоден форум на високо равнище на тема „Нова политика за развитие – към партньорство и обща визия”. Форумът започна на 9 и продължава и днес  хърватския град Дубровник, а организатор е Министерството на външните и европейските работи на Република Хърватия.

В  тазгодишното издание на инициативата участват още генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, министър-председателят на Хърватия Зоран Миланович, заместник-председателят на ЕК и отговарящ за Енергийния съюз Марош Шевчович, европейският комисар по международното сътрудничество и развитието Невен Мимица, комисарят по климатичните промени и енергетиката Мигел Ариас Канете, както и  външните министри на голям брой европейски, африкански и азиатски държави, представители на международни организации и финансови институции.

Министър Митов взе участие в панел на тема „Различни перспективи и координация на донорите: големи, малки и/или нови донори”. В своята презентация външният министър на България открои специфичната роля и предимствата на малките донори, каквито са повечето от страните, присъединили се към ЕС след 2000 г. Той акцентира върху приноса на тези държави в изграждането на нова архитектура на международното сътрудничество за развитие, отличаваща се с иновативни подходи, разнообразие на участниците  и източниците на финансиране.

Външният министър подчерта значението на страни като България, които разполагат с ценен опит и знания от прехода към демокрация и пазарна икономика. По думите му този опит е лесно приложим за страните от Западните Балкани и Черноморския басейн в контекста на тяхната интеграция и асоциация с Европейския съюз. Министър Митов отбеляза готовността на България да подпомага тези държави на партньорска основа. Това е възможно в рамките на българската политика за развитие, основана на европейските ценности и приоритети, сред които са постигане на стабилност, установяване на устойчиво демократично управление, защита на човешките права и налагане на върховенство на закона.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама