Кукленият театър в Пловдив готви премиера по стара немска легенда

11:12, 11 юли 15 / Култура 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започнаха репетициите за новия спектакъл на Държавен куклен театър - Пловдив. "Децата на Хамелн" е международен проект на руския режисьор Сергей Столяров по стара немска легенда, а премиерата му ще бъде на 2 септември.

От театър обещават, че "Децата на Хамелн" ще е едно различно и предизвикателно представление, в което ще участва и самата публиката.

Историята разказва за богатия град Хамелн, където кората били щастливи, живеели охолно, доволно, без грижи и имали много деца. Един ден обаче над града надвиснала неочаквана беда – запасите по избите започнали да изчезват. Плъхове нападнали и унищожили всичко, без да оставят и едно зрънце ръж и пшеница. Настъпил глад, хората се озлобили, спрели да общуват  помежду си. Една сутрин в града се появил странен чужденец, който обещал пред гражданите и управниците, че ще избави града от гризачите. Той поставил своите условия, а хората ги приели.

Тогава "ловецът на плъхове" извадил своята флейта и вълшебна мелодия се понесла над града. Омагьосани от музиката, плъховете  последвали мелодията до дълбоките води на река Везер, където се издавили.

"Всички били щастливи, но също алчни и неблагодарни, защото, когато свирачът се върнал, за да получи обещаната награда, срещнал лъжата и наглостта на жителите и управниците на Хамелн", разказват от театъра.

Ловецът бил изгонен, а хората си устроили пищни тържества, толкова шумни и весели, че никой не чул музиката на вълшебната флейта, забавляващите се, омаяни от нейния глас, не забелязали как децата им като омагьосани излизат, хванати за ръце, извън стените на крепостта. А на сутринта, когато възрастните изтрезнели от празника и се огледали - видели празните къщи, тихите улици и разбрали, че децата им ги няма.

Точно тази народна приказка за честта и силата на обещанието, алчността и отмъщението оживява в Куклен театър-Пловдив, за да обърне внимание на вечните теми – ценим ли чувствата и радостите си, докато преследваме мечтите си, колко са големи всъщност тези мечти, умеем ли да се радваме, вместо да завиждаме, може ли да обичаме и да уважаваме чуждото мнение и какъв е примерът, който даваме на тези, които ще наследят земята от нас?

Режисьорът Сергей Столяров и художникът Александър Алексеев създават своята версия на световноизвестната история заедно с актьорите на Пловдивския Куклен театър.

"Постановката се занимава с вечните теми. В крайна сметка всичко в нашия живот се случва, ако го пожелаем и както го пожелаем. И то е резултат от нашия избор – добър или лош, той е посочен от нас", разказва Столяров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама