Отменят Наредбата за паркиране на хора с увреждания в Бургас заради нарушения

07:47, 20 юли 15 25 910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наредбата за паркиране на хора с увреждания ще бъде отменена заради нарушения. Това става ясно от докладна записка на нейния вносител и председател на Общинския съвет Костантин Луков, показа проверка на Topnovini.bg. Отмяната се налага след решение на Върховния административен съд (ВАС), който посочва, че тя е незаконосъобразна.

Първоначалната идея на Наредбата, която действа вече три години на територията на Община Бургас, бе хората с увреждания да могат да паркират на „синя зона“ срещу заплащане, ако инвалидните места, за които имат карти, са заети. От различни сдружения в града тогава предложиха инвалидите да не заплащат такса, а да оставят колите си на най-близкото възможно място. Заради съмнения в злоупотреби обаче тази идея не беше приета от местния парламент.

Така Наредбата бе гласувана в първоначалния си вид през 2012 г. със съгласието на няколко комисии към Общински съвет, сред които и правната. Две години по-късно, през 2014 г., засегнат мъж от Ахелой обаче реши да я оспори. Основен аргумент в съдебна зала е било това, че при приемането на реда за паркиране не е поискано становището на Агенцията за хора с увреждания, което в такива случаи се оказва задължително.

След серия от съдебни дела Наредбата е отменена на две инстанции. В решението си от юни месец тази година Върховният административен съд уточнява, че по същество е спазен законът, но има процесуални нарушения, като това, че не е потърсено мнението на въпросната агенция.

Общински съвет е осъден да заплати сумата от 200 лв., като разноски по делото на жалбоподателя Неделчо Караилиев от Ахелой.

Официалното отменяне на Наредбата за паркиране на хора с увреждания предстои да стане на 21 юли, когато ще заседава Общински съвет - Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама