Съдът върна казуса с ОУП на Варна за ново разглеждане

08:03, 20 юли 15 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седемчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на петчленен състав, с което бе прието за законосъобразно становището за одобряване на екологичната оценка на общия устройствен план (ОУП) на Варна. Молбата за отмяна бе подадена от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) и Юлиян Чолаков с помощта на Програма достъп до информация.

Делото е част от голямата битка на граждани и неправителствени организации от Варна за законност и ограничаване на административния произвол за частни цели в казуса, известен като "Алея Първа".

Становището на министъра на околната среда и водите по екологичната оцента на ОУП на Варна бе издадено през есента на 2011 г. С одобрения нов общ устройствен план по същество бе направен опит да бъде осигурена реализацията на съмнителната сделка, при която част от Морската градина бе продадена на "Холдинг Варна", представляващ част от групировката ТИМ.

Според жалбоподателите – сдружения и граждани, наред с други нарушения, е нарушено правото на обществеността на предварителен достъп до информацията, свързана с екологичната оценка и правото на участие на обществеността в обсъждането й. Тези права са прогласени от подписаната и ратифицирана от България "Орхуска конвенция", както и от Закона за опазване на околната среда, и са основани на чл.55 от Конституцията, гарантиращ правото на всеки на здравословна околна среда.

Доводите на жалбоподателите бяха отхвърлени с решения на тричленен и петчленен състав на ВАС през 2014 година. Според мотивите в тях доводите на жалбоподателите, че информацията (проект на доклада за екологична оценка с приложения) не е била на разположение един месец предварително и не е било ясно къде може да се чете, не са основателни поради това, че за обществените обсъждания били съставени протоколи. Без обсъждане от съставите е останала заповедта на кмета (Кирил Йорданов) от 20 август 2009 г., в която ясно се вижда, че документите не са публикувани, нито е определен срок и място за четенето им, в нарушение на нормативните изисквания. Отхвърлени са и доводите, че министърът не може да подмени без каквато и да е експертиза 90% от предвидените в екологичната оценка мерки за наблюдение и контрол, както и че докладът по оценката е съществено допълнен през 2011 г., без да бъде допълнително оповестен и обсъден със заинтересованата общественост.

Изключването на няколко от жалбоподателите от процедурите пред петчленния състав е основанието за отмяната на решението му. Седемчленният състав приема, че това е съществено нарушение на съдопроизводствените правила и е отменително основание по смисъла на чл.239, т.5, предложение първо от Административно-процесуалния кодекс. Без отговор е оставил петчленният състав и възражението на процесуалния представител на изключените лица за нередовното им призоваване.

Делото се връща за ново произнасяне по същество по трите касационни жалби от петчленен състав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама