На Капитан Андреево арестували 2-ма мъже, контактували с Ислямска държава

08:19, 20 юли 15 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
МВР е заловило двама иракчани, които са имали отношения с терористичната групировка ДАИШ или Ислямска държава в Ирак и в Сирия на Капитан Андреево. От Вътрешното министерство не са оповестили случая в медиите.

Двамата иракчани са били незабавно предадени на съд. Първо, Районен съд Свиленград е постановил условно наказание от 6 месеца с 3 години изпитателен срок и глоба от 200 лв. Там магистратите през май са дали осъдителната присъда по обвинението, че са преминали незаконно границата.

След това обаче Окръжен съд Хасково отменя и ги оправдава. Един от мотивите е, че двамата са бягали от групировката, защото имали проблеми с членовете й. От терористичната група искали двамата да бъдат вербувани, за да правят бомби.

Подсъдимите са открити в ТИР пътуващ за Литва при съвместна проверка на Гранична полиция и митничарите. Незабавно били изправени на съд. В обясненията си мъжете признали вината си. Посочили, че били граждани на Ирак, но там имали проблеми с бойците на Ислямска държава. Разказали още, че от групировката ДАИШ искали да заваряват газови бутилки за автомобили, но те отказали понеже разбрали, че става въпрос за бомби.

Оказва се, че единият от мъжете е работил в Норвегия, но властите там са го депортирали в Ирак. Защо е изгонен няма информация. А прокуратурата в България пък не е разследвала този въпрос.

Според решението на Районен съд Свиленград, че двамата мъже са бягали от терористите и че са имали проблеми е защитна реакция.

Окръжните магистрати Стратимир Димитров, Филип Филипов и Лилия Колева пък смятат, че първоинстанционния съд не е извършил пълен и прецизен анализ на събраните доказателства.

В окончателното си решение магистратите са позовават на Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г., и Ню Йоркския протокол от 1967 г., и Конституцията.

Така според тези документи, двамата иракчани не са наказани, че са влезли нелегално през границата. А сега няма информация къде са те в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама