Бутилки за ГМО семена на "Монсанто" открити при почистване на дунавски острови

09:06, 20 юли 15 25 747 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколкото бутилки за генно модифицирани семена, една от които с надпис "Monsanto", са открити при почистването на островите Батин и Люляка между 15 и 19 юли. Общо 170 чувала отпадъци са събрали доброволците в акцията, съобщиха организаторите от Туристическо дружество "Приста".

Около 130 от чувалите са с пластмаса, годна за рециклиране, 10 са със стъкло и 30 с отпадъци, негодни за рециклиране.

След предаване на отпадъците от предишната акция на остров Люляка за рециклиране е станало ясно, че всички пластмасови отпадъци, които не са пълни с пясък или кал или полуразложени и смесени с почвата, са годни за рециклиране.

В тази акция са участвали 20 доброволци, 5 експерти и други придружаващи лица. 76% от участниците са дошли от Русе, а останалите 24% - от София, Шумен, Трявна, Севлиево и Свищов. 36% от участниците са били на възраст между 18 и 35 години, 40% - от 36 до 45 г., останалите 24% - от 46 до 60 г.

От ТД "Приста" споделиха, че участниците са се събрали вечерта на 15-ти юли, сряда, в с. Беляново, откъдето на 16-ти са потеглили с каяци към остров Батин. На 16-ти и 17-ти юли доброволците са нощували до с. Батин и са почиствали съответно носа и опашката на остров Батин, като са събрали общо 75 чувала отпадъци. С помощта на местни рибари чувалите са извозени до брега край с. Батин, откъдето ще бъдат поети от камион тази седмица.

Презентация и обучение по наблюдение на птици е направил орнитологът Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той е предоставил на участниците бинокли, с които да изследват от близо орнитологичния свят край остров Батин.

На 18-ти юли доброволците са се спуснали по реката от с. Батин до носа на остров Люляка, където са събрали още 95 чувала отпадъци, и са лагерували на брега срещу острова. В неделя, на 19-ти юли, по план е трябвало отпадъците от Люляка да бъдат извозени до брега, но поради ниското ниво на реката и образуването на плитчини, чувалите са останали на острова. Те ще бъдат извозени от Люляка по-късно тази седмица – при по-подходящи условия за моторни лодки.

Изключително „горещо“ е преминала цялата акция, включваща борба с комари, паяжини, храсти, клони, кал и тиня. Температурите са били от порядъка на 37-38 градуса. На остров Батин отпадъците са били много разхвърляни – без големи „находища“ или струпвания на отпадъци, както на остров Люляка. Поради тази причина там работата е била по-трудоемка.

Акцията е част от дейностите по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

В близките месеци предстоят още няколко подобни акции, като следващата ще се проведе в периода 19-23 август и обхваща островите Алеко и Мишка, намиращи между гр. Русе и гр. Тутракан.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама