Проф. Христина Вучева: Трябва да стане чудо, за да се постигне икономически растеж в Гърция

09:20, 20 юли 15 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Приватизацията и продажбата на острови в южната ни съседка няма да реши проблемите на гръцката икономика”. Това заяви в студиото на БНТ проф. Христина Вучева. На противоположната позиция е икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. Според него приватизацията може да подобри бизнес климата в Гърция.

Според проф. Вучева трябва да стане чудо, за да се постигне икономически растеж, но икономическите проблеми в световен мащаб ще попречат на такова развитие.

„Кредиторите на Гърция, както и на всички държави, дават пари колкото да се покриват лихвите и някакви други малки плащания и, "който е влязъл в този капан, няма излизане", каза проф. Вучева.

Експертът Лъчезар Богданов подчерта факта, че въпреки края на банковата ваканция в южната ни съседка, гърците могат да теглят едва 60 евро на ден от сметките си и не могат да изнасят парите си в чужбина. Такива ограничения, според него, говорят, че страната не е стабилна икономически. Гърците трябва да извървят дълъг път на реформи, за да получат подкрепата на кредиторите. По думите на Богданов, това може да отнеме месеци.

"Наближава краят, но той ще дойде тогава, когато се осъществят тези намерения за преструктуриране на банките", подчерта проф. Вучева.

Богданов пък подчерта факта, че парите, които гърците трябва да заделят годишно, за да погасяват задълженията си, са по-малко от парите, които италианците заделят. Това провокира въпросът как италианците успяват да го направят, а гърците не могат.

Изводът от разговора с двамата гости в студиото на БНТ беше, че стабилизацията на Гърция ще отнеме известно време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама