4 общини във Варненско са в епидемичен режим заради антракса

11:17, 20 юли 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради огнището на антракс във Варненско, довело до смъртта на крава и фермер, в областта ще бъде задействан превантивен противоепидемичен план. Мярката ще обхване общините Варна, Ветрино, Девня и Провадия, съставляващи т. нар. "география на заразата" при разноса на месо от болната крава, заклана на 7 юли в село Млада гвардия. Това обяви пред медиите областният управител на Варна Стоян Пасев преди заседанието на кризисния щаб в институцията, на което се озова и заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Ако се докаже, че втората крава, която почина в неделя, е била болна от антракс, ще бъдат предприети спешни мерки, за да се осигури парцел, където животното да бъде заровено. По думите на областния управител разнасянето на заразено месо до екарисажа и изгарянето му там е нежелателно. Пробите на починалото животно се очаква да излязат днес, както и на хората, които са консумирали месо от първата заразена крава и са имали контакт със стопанина й.

Всички контактни лица са под наблюдение и приемат антибиотици, увери заместник-министърът на здравеопазването, според когото към тази сутрин нито един от тях не е проявил симптоми на заболяването "антракс". Министерството на здравеопазването гарантира финансовото обезпечаване на профилактиката и лечението, включително и изследванията на контактните лица, сред които има и две деца.

Паралелно с мащабната дезинфекция, в село Млада гвардия започна и масова ваксинация против антракс. Спешната мярка ще обхване около 600 животни, които трябва да изградят имунитет срещу опасната зараза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама