ИАППД ще прилага иновативни методи в поддръжката на плавателните пътища по р. Дунав

12:28, 20 юли 15 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) участваха в  среща на всички страни партньори по проект FAIRway, съобщават от Агенцията. Работната среща е проведена във Виена на 14-ти юли и е била открита от представител на Министерство на транспорта, иновациите и технологиите на Република Австрия. Всеки от партньорите е представил дейностите и ангажиментите, които ще изпълнява в рамките на проекта. ИАППД е отговорна за дейността, свързана с обществените поръчки за оборудването, което ще бъде закупено и структурирането на пилотните дейности. 

Проектът FAIRway бе одобрен от Европейската комисия в края на миналия месец и ще се реализира с финансиране по Механизма за свързване на Европа в тясно сътрудничество между всички бенефициенти от България (ИАППД), Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния. През есента се очаква да бъдат подписани договорите за финансиране на проекта. 

Заложените дейности са насочени към реализирането на проучвания за постигане на хармонизирано поддържане и рехабилитация на река Дунав и плавателните й притоци. Ще се проучат възможности за прилагане на иновативни подходи в поддържането на плавателния път, събиране на данни за критичните за корабоплаването участъци от реката, изготвяне на седмични прогнози за водните нива, снабдяване с необходимото оборудване за изпълнение на пилотни дейности за хироложки измервания и др. 

От българска страна ИАППД е заложила доставки за проучвателен кораб, маркиращ кораб, 10 броя автоматични хидрометеорологични станции, които ще бъдат монтирани в 3-те най-критични места в общия българо-румънски участък на реката. Ще се обърне внимание на иновативното проучване и приложимостта на въздушния и наземния фото мониторинг. При получаване на доставките в проекта ще се осъществят пилотни дейности,  тестове и обмен на експерти. 

През септември в Брюксел ще се проведе среща между страните партньори и Изпълнителна агенция „Иновации и мрежи“ (INEA) на Европейската комисия по въпроси, свързани с конкретни параметри по договора за финансиране. Основната цел на INEA е да повиши ефективността на техническото и финансово управление на програмите, които управлява. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама