ПФ предлага нови правила за свободен пазар в доставката на ел. енергия

12:35, 20 юли 15 / Политика 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Формирането на справедлива и балансирана цена на ел. енергия за потребителите и за бизнеса е сред основните приоритети на "Патриотичен фронт". Това сподели днес, народният представител от 19-ти МИР-Русе и председател на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР Искрен Веселинов.

Той уточни, че това е и част от седемте приоритета, които са условие за подкрепа на правителството от страна на патриотите.

"Доволни сме, че след нашия натиск и натиска на неправителствени организации, беше постигната отсрочка в прилагането на новия ценови период. В момента в Народното събрание са приети на първо четене голяма част от промените, които могат да обезпечат не само запазването на настоящата цена на електрическата енергия, но и някакво минимално понижение", коментира Веселинов.

Той добави, че в законовите промени, разработени от Министерството на енергетиката и внесени от народни представители, има три основни мерки - създаване на фонд за подпомагане стабилността на енергийната система, ограничаване на тока, изкупуван от ВЕИ-тата, и налагане на вноска от 5% върху всички производители на ел. енергия, която да пълни този фонд за стабилност.

"Ние ще предложим още някои значими промени в този проект. На първо място, смятаме, че съвсем нелогично от кръга на задължените лица да внасят подобни вноски във фонда са изключени ЕРП-тата. Наред с това, предлагаме и износителите на ел. енергия също да внасят 5% от приходите на износа си в този фонд. Смятаме, че и държавните енергийни дружества трябва да внасят 50% от дивидента си в него", каза още народният представител, като добави, че финансирането на фонда за стабилност на енергийната система може да се подпомогне и от търговия със зелени сертификати.

"Предлагаме и разработването на нови методики и правила за свободен пазар в доставката на ел. енергия и това също е разписано в този проект. Надяваме се в 3-месечен срок да се изготвят тези правила", коментира Веселинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама