Издигат паметник на най-дългогодишния кмет на София

12:44, 20 юли 15 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната община обяви конкурс за проекти за изграждането на паметник на бившия кмет на София Иван Иванов. Мястото, на което ще се намира статуята е кръстовището на бул. „Драган Цанков“ и бул. Евлоги Георгиев“, в близост до метростанция „Стадион Васил Левски“.

Авторът на най-добрия проект ще получи 2000 лв., а за изпълнението на паметника са отпуснати 25 500 лв.

Инж. Иван Иванов е кмет на столицата в периода 1934-1944 г., с което става най-дълго задържалият се на поста градоначалник. Най-голямото постижение на инж. Иванов е построяването на водопровода „Рила-София“. С проектирането и изработването на това сложно за времето си съоражение, той остава в историята на София. Заради водата от Рила, софиянци се радват на най-евтината водопроводна вода в света по онова време. Това е и причината Столичната община да избере точно това място за паметника на инж. Иван Иванов. На това място в столицата „бликва" първата вода от Рилския водопровод.

Другото голямо дело на бившия кмет на столицата е началото на проучванията и проектирането на язовир „Бели Искър“, който днес осигурява водата на вече двумилионното население на града.

Срокът за предаване на проектите за бронзовия монумент е 27 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама