Наш евродепутат търси Twitter за ограничаване на пропагандата на тероризъм

13:37, 20 юли 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евродепутатът Емил Радев ЕНП/ГЕРБ, съвместно със свои колеги от Европарламента, е изпратил писмо до Twitter с цел ограничаване на пропагандата на радикален ислям и на тероризъм отстрана на Ислямска държава. Забелязва се ясна тенденция терористичните организации да комуникират през социалните мрежи. В момента особено се използва Twitter. Чрез информационните технологии се набират и чуждестранни бойци, съобщи Радев при посещението си в Добрич.

Радев е провел две срещи с представителите на Google, които са собственици и на платформата YouTube. „Ситуацията е много сериозна. Качват се клипове с особено брутално съдържание, с пряка агресия, с проповядване на радикален ислям“, обясни евродепутатът. Платформите вземат мерки. Създадена е организация, има отдели, които се занимават със свалянето на клипове с такова съдържание. Те работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Но, ежеминутно в платформата се качват няколко хиляди видеоклипа. Много е трудно, няма как да се изгледат всички, за да се вземе веднага решение, кой трябва да се свали. Затова се разчита на сигнали от потребителите, каза Емил Радев. Дневно се получават над 100 000 сигнала за клипове с такова съдържание и за пропаганда на омраза, етническа омраза, насилие, сексуално насилие и т.н. 90 % от тях се оказват основателни и съдържанието им е свалено. През 2014 г. от YouTube са свалени 14 млн. клипа. Радев подчерта, че трябва да се разграничава кое е явна пропаганда и кое е клип с новинарска насоченост, за да се отиде към цензуриране.

Според евродепутата, мерки се вземат, но е много широкообхватна възможността за качване и комуникация през социалните мрежи и интернет. „Прави се всичко възможно, за да се локализират клипове с такова съдържание. Към момента виждаме разбиране и ангажиране с проблема“, каза Емил Радев. Той предвижда да търси контакт и с facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама