312 костенурки прибраха от частен имот

13:51, 20 юли 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Конфискувани са 312 костенурки от частен имот в новозагорското село Ценино”, съобщиха от Региоиналната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора. Проверката е извършена след постъпил сигнал от Районната прокуратура в Нова Загора.

На място е установено, че мъж отглежда в двора си 312 екземпляра от защитените видове сухоземни костенурки, 285 – шипобедрени и 27 – шипоопашати.

Земноводните са конфискувани в полза на държавата, а на физическото лице е съставен акт за административно нарушение.   Животинките били в добро състояние и по преценка на експертите на РИОСВ – Стара Загора са пуснати на свобода в подходящо местообитание.

Глоба до 5000 лв. грози нарушителя по Закона за биологичното разнообразие, а по Наказателния кодекс санкцията е лишаване от свобода до 5 г. и глоба до 20 000 лв. В края на юни старозагорски инспектори конфискуваха други 20 сухоземни костенурки от частен дом в Сливен. Срещу физическото лице е образувано досъдебно производство. Сега Районна прокуратура Нова Загора също започва проверка на човека, отглеждал в двора си защитените видове костенурки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама