Законови промени затягат контрола върху археологическите разкопки

13:51, 20 юли 15 / Политика 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерският съвет предложи на Народното събрание да се направят изменения в Закона за културното наследство с цел по-строг контрол над археологическите разкопки. Промените засягат изискванията за притежаване на минимална образователно – квалификационна степен на лицата, които кандидатстват за разрешение за археологически проучвания.

Предложението на Министерския съвет е за разрешение да могат да кандидатстват единствено лицата, които имат бакалавърска степен по археология и магистърска по археология или археометрия. Така ще бъде сигурно, че кандидатстващите притежават необходимата квалификация и образование за извършването на теренни проучвания.

Според Закона за културното наследство до момента право за кандидатстване за разрешение имаха всички с магистърска степен по специалност "История и археология" и най-малко две години професионален опит в извършването на теренни проучвания; лица, които са в договорни отношения с българска културна, научна или университетска институция, дейността на която е свързана с опазване на археологическото наследство; както и лица, препоръчани от хабилитирано лице по съответния профил в археологическата наука.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама