"Попитай депутат" - нова онлайн платформа от "Протестна мрежа"

14:42, 20 юли 15 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Протестна мрежа“ пусна онлайн платформа за граждански контрол „Питай депутат“. Тя дава възможност на всеки гражданин да разбере позицията на някой от 240-те депутати по въпроса с промените в Конституцията.

На сайта www.pitaydeputat.com гражданите могат да изпратят запитване до съответния народен представител. След като кликнете в полето с името на депутата, който искате да попитате, се оставя имейл за обратна връзка. След получаването на отговор, той се отбелязва съответно: "за" - запълва се кръгчето с цвета на очертанието, "против" - запълва се кръгчето с розово, "въздържал се/не ми пука за избирателите" - кръгчето остава празно", обясняват създателите на сайта.

Платформата дава възможност на гражданите да се запознаят с предисторията и анализите на даден проблем. Първата тема е свързана със съдебната реформа и е част от кампанията на "Протестна мрежа" #160от240, а основният въпрос към депутатите е "Ще подкрепите ли правосъдната реформа".

Създателите на сайта се надяват да провокират гражданите да комуникират с депутатите по важни за обществото теми и да следят както позицията на даден народен представител, така и доколко си върши работата. Платформата ще даде яснота и за това доколко се зачита гражданското мнение.

Онлайн платформата стартира с въпроса за съдебната реформа. Тя обаче може да бъде използвана успешно за взимането на много други решения в държавата, за които гражданите искат да заявят позиция. До момента на въпроса дали ще подкрепят конституционните промени са отговорили 20-на народни представители.

Междувременно плакатите за кампанията та  "Протестна мрежа" #160от240 отново са разлепени в София, както и в  други градове на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама