Строят нови Спешни центрове в общините от област Добрич

14:44, 20 юли 15 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изграждане на нови или разширение на съществуващите спешни центрове в шест от общините от област Добрич е предвидено по европейски проект за модернизиране на Спешната помощ в страната. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той се срещна с кметове на общини, областния управител д-р Маргарита Новоселска и директора на МБАЛ-Добрич д-р Трифон Йорданов.

В областния град Добрич е предвидено изграждане на нов Спешен център в двора на болницата, закупуване на техника и скенер. В община Шабла ще се строи нов център. В Тервел към съществуващия ще бъде изградено ново крило. В Генерал Тошево и Балчик ще се направи разширение на съществуващите центрове. За Каварна се преценява дали ще се разширява съществуващото Спешно отделение или ще се строи ново.

Пред представителите на местната власт зам.-министърът е акцентирал, че, за да стартира проектът, трябва общинските съвети да гласуват промени в статута на терени за спешните центрове от общинска публична собственост в държавна публична собственост, каквито са изискванията на проекта. Очаква се реалното строителство да започне в средата на следващата година, обясни д-р Шарков.

Водят се разговори и за въздушен транспорт за Спешната медицинска помощ, каза още зам.-министърът.

Проектът за модернизиране на спешната помощ в страната е на стойност 85 млн. евро, с които в цялата страна ще се закупят 400 линейки, ще се ремонтират или пребазират и оборудват 172 филиала на Спешната помощ и 28 центъра и 35 спешни приемни отделения.

Зам.-министърът се надява, че с новото увеличение на заплатите с още 20 на сто от нова година, повече лекари и специалисти ще предпочитат работата в спешните отделения. Няма фелдшер в Спешна помощ, който е със заплата под 750 лв. и лекар с по-малко от 1000 лв., каза още той.

При посещението си в Добрич зам.-министърът съобщи, че всички проби за антракс на хора от Варненско, консумирали от заразеното месо, са отрицателни.  Утре се очаква да излезе резултатът само от още една проба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама