Светлана Ангелова: Даваме възможност да се зачита осигурителен стаж при грижи за деца с над 90% увреждания

14:53, 20 юли 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Даваме възможност да се зачита за осигурителен стаж времето, в което дядовците и бабите на деца със степен на увреждане над 90 %, са полагали грижи за тях", заяви днес народният представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова днес. Информацията съобщава прес центърът на партията в града. 

Ангелова е съвносител на промяната в Кодекса за социално осигуряване заедно с колегата и Милена Дамянова. "Необходимо е дядовците и бабите да са в трудоспособна възраст и не са осигурени, а майката или бащата трябва да са започнали работа. Няма ограничение за бабите и дядовците – те могат да отглеждат детето до пенсионирането си. Това има силен социален ефект, защото дава възможност на родителите да се развиват професионално", обяснява Ангелова. Не е необходим финансов ресурс за осъществяване на тази мярка.

Досега само времето, през което родители на деца със степен на увреждане над 90 % са полагали грижи за тях, се е зачитало за осигурителен стаж при пенсиониране.

През тази седмица комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание продължава да разглежда и други промени в Кодекса за социално осигуряване.

"Отпадат мандатите за директорите на териториалните поделения на Националния осигурителен институт, гласи предложение на парламентарната група на ПП ГЕРБ. Досега те заемаха тези длъжности в продължение на 6 години след проведен конкурс. Логиката в това е, че те са държавни служители и доказани професионалисти", обяснява депутатът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама