Е. Радев: За да сме пълноправен партньор в ЕС, е нужна съдебна реформа

15:51, 20 юли 15 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако искаме да бъдем пълноправен партньор в Европейския съюз, първо трябва да направим съдебната реформа, да бъде свален Механизмът за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието, а след това и  да бъдем приети и в Шенген, заяви на среща с граждани в Добрич евродепутатът Емил Радев ЕНП/ГЕРБ. На нея присъстваха още народният представител Живко Мартинов, кметът Детелина Николова, зам.-областният управител Ивайло Манушев.

Той припомни, че миналата седмица стана известен техническият доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред. „България беше похвалена за пътя, по който върви. Каза се, че има политическа воля, че правителството прави нужните реформи. И, се очаква оттук нататък да продължат реформите в съдебната система. Така че следващите няколко месеца ще са особено динамични от тази гледна точка“, каза Радев.

Очакваме след десет години изпълнени критерии за Шенген най-после да ни бъде отдадено нужното доверие, защото България пази границите на Европа и по-добре, отколкото старите държави-членки, заяви Радев. И подчерта, че това е особено важно в ситуация, в която войната в Сирия и Ирак продължава и двата милиона бежанци са на българската граница.

Важно за имиджа на България е името й да не се свързва с жестокост към животните, каза още пред добричлии Радев. Според него, със създаването на зоополиция вече няма да ни слагат в една графа с Румъния.

Новото звено, което България най-накрая реши да създаде, ще е по холандски образец. Предстои в дирекциите на МВР да се определят служители – по един разследващ полицай и по един оперативен работник, които ще се занимават с тези престъпленията. Холандският опит предвижда зоополицията да се обучава от неправителствени организации, както и да има къде да бъдат настанявани животните, които се отнемат от собствениците.

През октомври ще бъде проведена кръгла маса, в която ще бъдат поканени разследващите  полицаи, които ще работят като зоополиция. Част от тях ще бъдат изпратени в Холандия, за да се запознаят с тамошния опит. Очаква се у нас да дойде лично и председателят на интергрупата за защита на животните, която е една от най-големите в Европейския парламент, каза още Емил Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама