Христо Иванов призова да се внимава с политическото разиграване

16:31, 20 юли 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В политическото разиграване да не забравяме, че ако реформата започне да изглежда изпразнена от съдържание, това няма да бъде в полза на никого, коментира правосъдният министър Христо Иванов преди началото на работна среща с членовете на ВСС, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Думите му са във връзка със срещата по-рано днес между Бойко Борисов, министър-председател на България и лидер на ПП ГЕРБ, с Георги Първанов, президент (2002-2012) и лидер на ПП АБВ, на която двамата обсъдиха съдебната реформа и реализирането на конституционните промени. Борисов и Първанов се споразумяха да бъде изготвена декларация, която да очертае подкрепата за трите основни изменения, свързани с разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората.

„Рискът да се изпразни от смисъл тази реформа винаги е седял на дневен ред. Притеснения винаги има. Надявам се, че ще избегнем това нещо“, каза той.

„Преди да видя текста, в който е изработено някакво решение, нито мога да коментирам каква е неговата правна стойност, нито съдържателно какво е политическото му значението“, обясни Иванов.

Правосъдният министър поясни, че не е участвал в срещата между Борисов и Първанов и не може да я коментира.

„Освен чисто политическите съображения, имаме отговорности към българските граждани. Коментар по същество ще дам едва след като видя декларацията“, категоричен бе Христо Иванов.

По думите му фундаменталната промяна е разделянето на ВСС, но много внимателно трябва да следим дали това разделение ще е такова, че окончателното решение за кариерата на съдиите да се взима от съдийската камара.

Христо Иванов твърди, че в противен случай няма да постигнем целта, която е заложена в първата точка на първата мярка на реформата, за която са гласували преговарящите днес политически сили. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама