Енергийната комисия одобри фонда, който ще бори дефицита в НЕК

18:06, 20 юли 15 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по енергетика прие на второ четене промени в Закона за енергетиката, чрез които се създава Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Промените са внесени от председателя на комисията и депутат от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев, както и от Димитър Танев, народен представител от ПГ на Реформаторския блок.

Фондът има задачата да стабилизира сектора чрез редуциране на текущия дефицит в Националната електрическа компания (НЕК). „Сигурността на електроенегийната система“ ще се финансира от производителите на ток. Те ще внасят в него 5% от ежемесечните си приходи от продадената енергия без ДДС. Компенсирането на недостига на обществения доставчик за покриване на разходите със средства от фонда ще се извършва ежемесечно.

Управлението на фонда ще бъде възложено на комисия от седем души. Председателят ѝ ще се назначава от министъра на енергетиката. Членове на управителния съвет на фонда ще бъдат по двама представители на Министерство на енергетиката и Министерството на финансите, един представител на Министерство на околната среда и водите и двама представители на производителите на електрическа енергия.

С поправките се променя и понятието "средногодишна продължителност на работата" с "нетното специфично производство на електрическа енергия". Според вносителите това създава условия да бъдат изкупувани само количествата ток по преференциални цени, за които съответните ВЕИ-та имат договори за преференциални цени.

Регламентира се и начинът, по който резултатите от проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция да намерят отражение в преференциалните цени. Дават се правомощия на КЕВР да анализира докладите на АДФИ и да определи индивидуални цени за съответния производител на ток от ВЕИ. С друга поправка се преодолява двойното подпомагане на производителите на ток от ВЕИ, които са изградили централата си с европейски средства, но не са обявили това и то не е отразено в ценообразуването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама