Общинари се скараха за стопанисването на училищни басейни

18:15, 20 юли 15 25 685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като преди два месеца Столичният общински съвет реши да вземе три училищни басейна в район "Люлин" от ученическа спортна школа „София“ и ги даде за стопанисване на прилежащите им учебни заведения, днес общинският съветник Стефан Иванов поиска решението да бъде отменено.

Аргументът му пред постоянната комисия по образование в Столична община беше, че идеята за прехвърлянето на собствеността на басейните не е била обсъдена с широката общественост. Той изтъкна и факта, че вече са събрани над 800 подписа в подкрепа на школата и искането им басейните да останат стопанисвани от тях.

„Докато бяха на школата басейните се ползваха безплатно. Сега се оказва, че ще се плаща по 5 лв. на посещение. Да не говорим колко примери имаме за училища, които си взеха басейните и само за година те започнаха да тънат в разруха“, посочи Иванов.

Зам.-председателят на комисията Николай Белалов, заяви, че е гласувал „за“ за прехвърлянето, но и той като Иванов е стигнал до извода, че решението не е било достатъчно обосновано.

„Трябва да има механизъм, по който басейните да нямат такса и да могат отново да се ползват от всички деца, а не само от тези, които учат в дадените училища. Този доклад ме накара да се замисля, че съвсем скоро дадохме най -големия училищен басейн, в който вложихме над 4 млн. лв., на частници, защото училището няма пари да го поддържа. Тези пък ги взехме от школата и ги дадохме на училищата. Наистина има нужда да се направи проучване на тази ситуация“, каза Белалов.

От своя страна общинският съветник Роберт Янакиев обясни, че подобно отменяне на решение на общинския съвет е абсурдно. По думите му общината е предвидила среща с представители на школата, както и с районния кмет Милко Младенов, за да се стигне до консенсус и да бъдат изготвени графици, кога кой да използва басейните.

„В продължение на една година сме работили и преговаряли с директорите на тези училища. И тримата директори заявиха готовност да стопанисват басейните. Ще предоставим и допълнителни средства към делегираните им бюджети, с които те да поддържат басейните. Ето дори в 68 СОУ директорът е вече е предвидил 70 хил.лв., за да оправи и съблекалните към басейна“, каза пред съветниците директорът на Дирекция „Образование“ Мария Минчева.

Тя подчерта, че докато са били стопанисвани от школата, басейните не са били безплатни, както се твърди.

„Децата са плащали по 20 лв. на срок и по 40 лв. на година. Отделно проверката ни установи, че е събирана и такса от 2 лв. на дете“, каза още Минчева.

В отговор един от учителите по плуване към школата Емилия Кирилова, заяви че това не са били такси, а  дарения.

„Благодарение на школата тези съоръжения са все още запазени. А децата плуваха безплатно. Просто можеха да правят и дарения, които са доброволни“, посочи Кирилова.

Пред комисията аргументи в подкрепа на искането изложи и една от майките, чиито деца ползват басейните.

„Необходимо ли е децата ми да се местят да учат в дадено училище, за да ползват басейна му?“, попита жената. По думите ѝ директорката на едно от училищата, които си върнаха басейните й казала, че трябва да запише децата си там, за да плуват безплатно.

Предложението за отмяна на решението не беше прието от комисията. Председателят ѝ Малина Едрева обясни, че когато започне новата учебна година ще започнат да бъдат правени анализи на това дали басейните се стопанисват и поддържат добре. Тя посочи, че едва тогава ще се може да се опровергае решението на Столичния общински съвет - с конкретни факти и аргументи.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама