Приключиха дните в памет на Яворовия гений в Поморие

18:42, 20 юли 15 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Завършиха дните, посветени на големия поет и революционер Пейо Яворов в Поморие, съобщиха от Общината. 57-то издание в памет на Яворовия гений беше изпълнено с културни прояви от различни сфери на изкуството, като в последната вечер по традиция се проведоха рецитал - конкурс и конкурс за поезия “От заник слънце озарени, алеят морски ширини”.

В първи кръг на рецитал - конкурса за любители се представиха общо 54 индивидуални и групови изпълнения с участници от София, Варна, Белово, Чирпан и Поморие, на възраст от 7 до 79 години. До втори етап бяха допуснати само 23 от тях.

Артистичните интерпретации по новаторската поезия и проза бяха оценявани от тричленно жури, включващо режисьора Румен Велев и актрисите Невена Цанева и Ива Папазова от ДТ ”Адриана Будевска”, гр. Бургас.

След дълго и оспорвано обсъждане бяха отличени общо 12 изпълнения в различните класове. При индивидуалните представяния в първа възрастова група Виктория Димова от Поморие се класира на първо място със стихотворението “Градушка”. Фондация „25 века Поморие” връчи специалната си награда на Райна Полихронова, рецитирала „Нощ”.

В националния конкурс за поезия участие взеха 52-ма автори от цялата страна. Творбите им оцени комисия с председател доц. д-р Елка Трайкова /БАН/ и членове проф. Михаил Неделчев /Нов български университет/ и проф. Цветан Ракьовски /Югозападен университет/. Поезията на трима автори се отличи пред останалите и ги класира на призовите места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама