Детски градини пред фалит, ако започнат да готвят според религията

19:09, 20 юли 15 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди дни ДПС внесоха в Народното събрание, предложение за изменение на Закона за закрила нa детето, което предвижда в детските градини и училищата всяко дете да има право на хранителен режим, съобразен с неговата религиозна принадлежност.

Ако то бъде гласувано градините и училищата ще трябва да започнат да готвят различни менюта. Оказва се обаче, че в столичните общински детски градини това трудно ще се случи, тъй като делегираните им бюджети няма да могат да покрият изискванията.

Пред София Topnovvini.bg, зам.-председателят на комисията по образование към Столичната община Николай Белалов обясни, че градините и в момента трудно се справят с осигуряването на целодевно меню за децата.

„Общинските детски градини в момента нямат пари, камо ли ако започнат да изготвят различни менюта. И шансът да не седят децата гладни е само заради това, че всички ядат едно и също, което се готви в големите казани за деня. Другото, което им помага да скрепят бюджетите си е,че винаги има 1% деца, които са болни и от там икономисват, за да вържат двата края. Това предложение е физически и финансово невъзможно“, категоричен е Белалов.

По думите му ако бъдат приети нови изисквания за храната в детските заведения, децата със сигурност ще бъдат лишени поне от едно хранене в деня.

Един от мотивите на ДПС е, че след като на децата се предлага хранителен режим, който противоречи на религиозните им убеждения, те са принуждавани да нарушават правилата на религията си. Според Белалов много по-сериозен е проблемът с децата със специфични заболявания. Той подчерта, че те са много по-важна група, за която би трябвало да има отделни менюта в детските градини и училищата.

„Бих казал, че по-голямата дискриминация е за децата, които имат някакви заболявания, което е много по-важно. Има деца, които трябва да ядат определени храни заради здравословното си състояние. Важно е за живота им. По скоро първо за тях трябва да се помисли, а после за религии“, каза още той.

Според директорa на Дирекция „Образование“ към СО Мария Минчева, в момента менютата в градините и училищата менютата се изготвят по здравословен еталон.

„В момента единственото нещо, с което ние се съобразяваме, е храната да бъде здравословна и качествена. От там нататък всичко друго остава на по-заден план и трябва да се дебатира и да се разисква. Няма как да коментирам подобно предложение, защото трябва РЗИ като компетентен орган да се произнесе по този въпрос и да се вземе тяхното становище дали това нещо изобщо може да се случи“, каза тя за София Topnovini.bg.

Предложението на Движението за права и свободи е внесено в Народното събрание и тепърва предстои да бъде разгледано от депутатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама