Търсенето на апартаменти в София вдигна цените им

20:22, 20 юли 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апартаментите в София леко поскъпнаха през последното тримесечие, отчита Националният статистически институт (НСИ). Защо цените са по-високи и докога ще продължи поскъпването попитахме брокери, които вече дълги години са на пазара на недвижимите имоти в София. 

Увеличението на пазарните цени на апартаментите е от самото начало на годината, а не е само през последното тримесечие, както отчита НСИ, каза пред София Topnovini.bg брокерът Антон Илиев от TBM2. 

Причината за по-високите цени на жилищата е засиленото търсене, което е от края на миналата година, спрямо малкото предлагане, отбеляза експертът. Това сподели и брокерът от фирма "Евроимот" Мануела Козарова.

"Не се очертава да приключи скоро това поскъпване на имотите в столицата", каза Илиев. Засиленото търсене пък е заради спадналите лихви по депозитите в банките от нива 7-8 процента до 1%. Това е довело до спад и на лихвите по ипотечните кредити, като по този начин хората са стимулирани да закупят недвижим имот.

Цените, на които в момента се продават апартаментите в столицата, варират в широки граници в зависимост от строителството - дали е ново или старо, локацията, където е разположен, дали е едностаен, двустаен и т.н., споделят и двамата брокери.

Клиентите избират квартала, в който да закупят жилище в зависимост от месечния си бюджет, мястото, на което са живеели досега и близостта до работното място.

"Виждам как НСИ вади някакви средни цени за недвижимите имоти в София, които не могат да помогнат на никого всъщност, защото търсенето се прави по конкретно място в София и до конкретен бюджет", коментира Илиев.

Най-предпочитаните квартали за новодомците са центърът на града и "Лозенец", а след тях се нареждат "Иван Вазов", "Борово", "Стрелбище".

В момента клиентите на имоти се насочват към тристайните и четиристайните апартаменти, защото са по-функцонални и защото тези хора са отлагали покупката през последните няколко години, каза брокерът от TBM2. 

Колегата му Козарова е на друго мнение и сподели, че най-предпочитаните са едностайните и двустайните апартаменти, защото са на по-достъпни цени. „Всеки иска по-голямо жилище, но когато няма достатъчно бюджет, се спира на нещо, за което не трябва да тегли кредит и си купува по-малък апартамент“, каза в допълнение Козарова.

В центъра на София няма достатъчно предлагане на имоти, защото са останали такива, които са по-старо строителство. Хората предпочитат новото строителство, за да не извършват допълнителен ремонт на закупения имот, отбеляза брокерът от "Евроимот".

Продажбите в последното тримесечие са се увеличили спрямо първите три месеца на годината, защото самият период е по-пиков. Хората търсят жилище преди началото на учебната година и преди зимата, за да могат да го ремонтират, ако се налага, каза още Козарова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама