Загадките около атентата на Летище Бургас ще бъдат разплетени много скоро (снимки)

21:16, 20 юли 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Рзкриването, документирането на това престъплението е въпрос на време. Аз съм оптимист, че в рамките на година нещата ще получат публичност. И въпреки, че е важно всички отговорни да получат необходимите присъди, по-важно е целите, които са си поставили „архитектите“ на този терористичен акт, да не бъдат постигнати. Всички заедно е необходимо да отправим посланието: Не ни е страх от вас, с вашите действия няма да постигнете нищо. Тук е мястото пред паметта на жертвите и професионалното ръководство на МВР да се поеме ясен ангажимент, който се изразява в това, че няма да приспим своята бдителност. Ще вземем всички необходими мерки, ще направим всичко възможно този ужас никога да не се повтори повече“, това каза по време на възпоменателната церемония, отбелязваща три години от кървавия атентат на Летище Бургас, главният секретар на МВР Георги Костов.

Официалната част започна с минута мълчание и запалване на шест свещи пред мемориалния паметник, изграден на летището.

На събитието присъстваха роднини на загиналите, председателят на „Шалом“ Сабатай Версанов, посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз, кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, главният секретар на МВР Георги Костов, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и още много други официални лица.

Всички те изразиха своята съпричастност към близките на загиналите в атентата и благодариха на онези, които са се включили в спасяването на пострадалите.

„Убеден съм, че огромната ни мъка и съпричастност към тази трагедия няма да върне невинните жертви. Също така съм убеден, че ако не беше адекватната реакция на полиция, лекарите на Бургас, пожарна, всички институции и граждани, които се включиха във възстановяването от трагедията и помощта към ранените, жертвите щяха да бъдат повече и болката щеше да бъде по-голяма”, каза по време на церемонията кметът Димитър Николов. Той заяви с увереност, че всички ще продължават да настояват за истината около атентата и неговите извършители.

По думите на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди три години България е била в изключителното тежката ситуация да признае кой стои зад терористичната атака, но въпреки това е взела своя доблестен избор.

„Тогава цялата световна общественост очакваше позицията на българското правителство и да се продължат съвместните действия с ЕС, за да излезе истината за това, което се случи тук. Имаше различни мнение България да не обявява позицията си. Но когато видях представителите на държавата Израел единственото, което искаха е възможно по-рано да кажем истината. Това очакваха и нашите Евроатлантически партньори. Тогава аз обявих, официалната позиция на българското правителство за събраните доказателства и обоснованото предположение за съпричастност на Хизбула към терористичния акт в Бургас”, допълни още Цветанов.

За Сабатай Варсанов, председател на организация „Шалом” в Бургас и посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз актът на насилие върху невинни жертви е още едно доказатество, че тероризмът не се спира пред нищо. Те обаче са категорични в това, че болката и нещастието могат и трябва да победят терора по света на всяка цена.

На 18 юли 2012 г. в 17:23 часа на паркинга на бургаската аерогарата бе взривен автобус с израелски туристи, при който загинаха 7 души, а ранени други 35 бяха ранени.

Убити при кървавия атентат са петима израелски туристи. Това са Амир Менаше (27 г.), Ицик Коленги (27), Маор Харуш (26), Елиор Приес (26), Кошава Шрики (42). Едната от жертвите е шофьорът на автобуса – 36-годишният Мустафа Кьосов. Последният загинал е самият атентатор.

Три години след бомбения атентат разследването още не е приключило.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама