Мая Манолова не е подходяща за омбудсман, твърдят юристи

22:32, 20 юли 15 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Номинацията на депутата Мая Манолова за омбудсман е напълно неподходяща - застъпникът за банките Мая Манолова не може да защитава едновременно и гражданите.

Така може да се обобщи становището на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека", изпратено тези дни до Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика в НС, съобщава БГНЕС.

Членовете на фондацията изразяват недоверието си и от морални подбуди. През годините постовете, които заема - депутат, член на комисии и заместник-председател на НС и отстояваните от нея позиции ясно показали, че Манолова не работи в интерес на обществото.

„Считаме, че нейните действия вместо да помагат, я дискредитират“, се казва в изявлението.

Според неправителствената организация Мая Манолова е сред основните застъпници по приемането на новия ГПК и на текстовете, касаещи заповедното производство в него, в частност - за незабавното изпълнение по прословутия чл. 417, срещу който протестират десетки хиляди ощетени българи.

"Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека" припомня, че Мая Манолова е гласувала лично "ЗА" назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС на обсъждането на кандидатурата му в парламентарната група на БСП. След избухване на скандала и последвалите го протести Манолова призна, че тя е предложила Пеевски. Недоволството срещу нея личеше при всяка нейна поява пред и около парламента.

Несъгласието на юристите с номинацията на Мая Манолова за омбудсман е принципно, както е принципно и одобрението им за работата на сегашния омбудсман Константин Пенчев, който би било добре да получи още един мандат.

„Г-н Пенчев доказа през годините на мандата си своите високи морални качества и чувствителност към проблемите на гражданите. През последните пет години, при тотално недоверие от страна на гражданите към държавните, общински и регулаторни органи, при непрестанно недоволство, месеци на дълги протести, сътресения в управлението, задкулисни договорки между политическите формации, омбудсманът бе сред малкото институции, който действително успя да разшири подкрепата и доверието си сред хората“.

В множеството свои доклади, становища и препоръки до компетентните органи г-н Пенчев положил всички възможни усилия да ги накара да заработят законосъобразно и целесъобразно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама